Woensdag 11 maart maakte Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat het nieuwe coronavirus Covid-19 officieel een pandemie is. In een verklaring stelde hij dat pandemie geen woord is ‘om licht of onzorgvuldig te gebruiken. We hebben nog nooit een pandemie gezien die is aangewakkerd door een coronavirus.
Deze whitepaper, geschreven door Steven van der Minne, is een praktische handleiding voor bedrijven en instellingen tijdens een pandemie of in de voorbereiding daarop, speciaal geschreven voor de crisismanager of iemand die die rol voor deze crisis op zich heeft genomen. De whitepaper helpt u te bepalen wat de behoefte is aan personeel, materiële middelen en voorzieningen om een pandemie als Covid-19 het hoofd te bieden. Daarmee kunt u de sociaaleconomische impact in uw onderneming en bij het personeel beperken, het personeel beschermen tegen blootstelling en zo veel mogelijk de essentiële operaties in de lucht houden.
U heeft ongetwijfeld al een belangrijk deel van de genoemde maatregelen moeten nemen, maar het kan geen kwaad stap voor stap na te gaan of aan alles is gedacht, en goed voorbereid te zijn op volgende pandemieën of volgende golven van deze pandemie.
Wat betekent een pandemie voor bedrijven in Nederland? Wat zijn de maatregelen die je als bedrijf nu kan nemen en hoe bereid je je voor op de diverse scenario’s en maatregelen? Steven van der Minne, veiligheidskundige, hogeschooldocent en onderzoeker bij Avans, heeft in zijn vorige functie aan de wieg gestaan van de internationale norm voor bedrijfscontinuïteit. In 2009 heeft hij samen met Lia van de Vorle-Houben het boek Pandemie en bedrijf geschreven dat is uitgegeven door Sdu, waarin hij vooral ingaat op bedrijfsprocessen.
Van der Minne: ‘Het is niet voor het eerst dat de mensheid door een ziektegolf getroffen is. Eind 2009 werd ook een grote griepgolf verwacht, maar die bleef toen beperkt. De verwachte ramp ging niet door, maar toen zijn wereldwijd wel een aantal scenario’s besproken om het openbare leven en de bedrijfscontinuïteit zo goed mogelijk te begeleiden op een pandemie.
Verwacht werd dat op het hoogtepunt van de pandemie dertig procent van de medewerkers afwezig zou zijn door ziekte, zorg voor zieke familieleden en kinderopvang thuis wanneer de scholen gesloten zijn. In diverse landen, om te beginnen in Singapore en daarna ook in België, zijn toen continuïteitsplannen ontwikkeld. Die komen nu goed van pas, al is de wereld in tien jaar wel veranderd.’
Van der Minne noemt drie belangrijke trends:
- Mondialisering, met als gevolg meer verkeer, van invloed op de snelle verspreiding van het virus;
- Flexibilisering, met als gevolg meer kleine zelfstandigen (zzp’ers), wat van invloed is op de impact van de kwetsbare kleine ondernemers;
- Digitalisering, met als gevolg dat er meer op afstand gewerkt kan worden, waardoor veerkracht ontstaat om de gevolgen van de crisis op te vangen.
Overzicht pandemieën
- Spaanse griep (1918-1920), naar schatting 20 tot 100 miljoen doden.
- Aziatische griep (1957), naar schatting 1 miljoen doden.
- Hongkong griep (1968), naar schatting 700.000 doden.
- Mexicaanse griep (2009-2010), 13.763 doden.
- Covid-19 (2020), tot 25 maart 19.675 doden
Over de auteur
Steven van der Minne is veiligheidskundige, hogeschooldocent en onderzoeker bij Avans. In zijn vorige functie heeft hij aan de wieg gestaan van de internationale norm voor bedrijfscontinuïteit en had hij in 2009 al een boek geschreven ‘Pandemie en bedrijf, samen met E.J.J. Van de Vorle-Houben.
Steven zal in de nabije toekomst, samen met collega-veiligheidskundige Peter Bakker, meer publiceren over bedrijfscontinuïteit en bedrijfsweerbaarheid op het betaalde online platform Sdu HSE, waarbij zij verder gaan dan de normen. Daarbij gaat het ook om leiderschap, strategische bedrijfsdoelen, persoonlijke motivatie, verbinding en handelingsperspectief.
Lees ook:
- Overzicht Corona maatregelen bij toezichthouders
- Hoe kan mijn personeel tijdens Corona veilig werken?
- Welke verplichtingen heeft de werkgever bij Corona?
- Corona & AVG: hoe zit het met privacy in geval van een pandemie?
- Wat mag ik als werkgever vragen aan de werknemer bij ziekmelding?
- Thuiswerken door Corona: Moet de werkgever een laptop verzorgen?
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.