Op het werk nemen de uitdagingen alleen maar toe. Alle sectoren in Nederland moeten een plan opstellen voor de anderhalvemeter-economie. Zo’n protocol is een voorwaarde om op termijn weer in bedrijf te kunnen, stelt minister Wiebes. Met dit protocol laten ondernemers zien welke beheersmaatregelen zij hebben genomen om hun medewerkers en bezoekers te beschermen tegen het besmettingsgevaar van het coronavirus.
De veiligheidskundigen van Kader zijn vanaf het begin actief betrokken geweest bij de invulling van coronamaatregelen in een breed spectrum van sectoren.
In deze whitepaper vertellen zij aan de hand van de volgende drie aspecten hoe zij bepaalde problematiek op een praktische manier hebben opgelost en tegen welke problemen ze daarbij zijn aangelopen.
(1) Een coronaplan opstellen door risico’s inventariseren
(2) Beheersmaatregelen nemen in coronaprotocollen
(3) Draagvlak creëren voor coronamaatregelen
Coronaplan opstellen
De praktijk heeft uitgewezen dat een coronaplan een ideaal instrument is om de duidelijkheid te verschaffen, waar veel organisaties op dit moment naar op zoek zijn. Een coronaplan kan gezien worden als een verdiepende RI&E op het gebied van corona. Door een coronaplan weet een organisatie exact waar haar verbeterpunten liggen, kan het goede maatregelen nemen en werknemers bedrijfsspecifiek instrueren en informeren.
Beheersmaatregelen nemen in coronaprotocollen
Op basis van een coronaplan neem je de beheersmaatregelen tegen het besmettingsgevaar van het coronavirus binnen je organisatie. Deze beheersmaatregelen leg je vast in een door de overheid gevraagd coronaprotocol. Zo’n coronaprotocol is vergelijkbaar met een plan van aanpak naar aanleiding van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Een organisatie geeft in een coronaprotocol aan hoe zij het werken tijdens de coronacrisis zo verantwoord mogelijk wil doen vanuit de context van de eigen organisatie of branche.
“Als je niet zo’n protocol hebt klaarliggen, kan ik me bijzonder moeilijk voorstellen dat je open kunt” – Minister Wiebes
Draagvlak creëren voor coronamaatregelen
De verspreiding van het coronavirus is een vreemde gebeurtenis waar ieder persoon op zijn of haar eigen manier mee omgaat. De ene persoon is heel voorzichtig en neemt alle maatregelen in acht door bijvoorbeeld ervaringen met het virus of kwetsbaarheid van henzelf of naasten. Voor de andere persoon is het een ‘ver van mijn bed show’ of de bewuste persoon heeft de gedachte dat het allemaal wel meevalt. De mening van personen met een wat sceptische houding over het coronavirus is vaak lastig om te buigen. Maar hoe ga je om met sceptici op de werkvloer?
Meer weten?
Download dan de gratis whitepaper coronamaatregelen: van risico-inventarisatie naar implementatie
De whitepaper is een uitgave van Sdu HSE. Wilt u meer weten over RI&E? Dan biedt ons online platform zeker uitkomst. U kunt er gebruik maken van meer praktijkinformatie, actuele wet- en regelgeving, tools, checklists en alle andere HSE- onderwerpen. Ga naar www.sdu.nl/hse, vraag een vrijblijvende demo aan en maak kennis met het meest complete en gebruiksvriendelijke online startpunt voor elke HSEexpert!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.