De geplande inwerkingtreding van 1 juli van de Regeling tegemoetkoming stoffengerelateerde beroepsziekten (TSB) is geen reëel scenario meer, schrijft minister Van Gennip (SZW) donderdag in een Kamerbrief over de stand van zaken in het beleid om stoffengerelateerde beroepsziekten terug te dringen. Er zou meer tijd nodig zijn voor de uitvoering en om aanvragen van slachtoffers snel, zorgvuldig en laagdrempelig af te handelen.
Via de TSB-regeling kunnen deze (ex-) werknemers die ziek zijn geworden door het werken met gevaarlijke stoffen een eenmalige tegemoetkoming krijgen ‘en daarmee erkenning van hun beroepsziekte’. Voor slachtoffers is het vaak moeilijk om de schade te verhalen op een (voormalige) werkgever of opdrachtgever. ‘Het is complex om te bewijzen dat ze ernstig ziek zijn geworden door het werk en de meeste claims leiden in de praktijk niet tot een schadevergoeding’, aldus de minister.
Het Landelijk Expertisecentrum Stoffengerelateerde Beroepsziekten (LEXCES) zal wel per 1 juli starten, LEXCES is onder andere opgericht als kennisinstituut gevaarlijke stoffen. Het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke stoffen (ISBG) zal de regeling TSB zal gaan uitvoeren. Het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) blijft de Regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers 2014 (TAS) en de Regeling tegemoetkoming niet-loondienstgerelateerde slachtoffers van mesothelioom (TNS) en Regeling tegemoetkoming werknemers met CSE (de OPS-regeling) uitvoeren.
De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) spoort met toezicht en handhaving werkgevers aan om aan hun verplichtingen te voldoen en zullen ingrijpen als bedrijven hun verplichtingen onvoldoende nakomen, aldus Van Gennip. Zo is de werkgever verplicht om een blootstellingsregistratie van de medewerkers op naam bij te houden en om medewerkers een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aan te bieden
Reprotoxische stoffen
Verder schrijft Van Gennip in de Kamerbrief dat reprotoxische stoffen als categorie worden toegevoegd aan de Richtlijn kankerverwekkende en mutagene stoffen. Reprotoxisch wil zeggen dat blootstelling aan deze stoffen mogelijk leidt tot gezondheidsschade zoals verminderde vruchtbaarheid van mannen en/of vrouwen, miskramen of vroeggeboortes, sterfte of beschadiging van het ongeboren kind en zuigelingen (via de borstvoeding).
Overmatige blootstelling aan dit soort stoffen op de werkvloer kan veel leed veroorzaken. Door het toevoegen van reprotoxische stoffen aan de richtlijn gaan strengere eisen gelden voor werkgevers in het beschermen van werkenden tegen deze stoffen. Daarnaast zijn er (nieuwe) wettelijke grenswaarden vastgesteld voor acrylonitril, nikkelverbindingen en benzeen, alle drie kankerverwekkende stoffen.
Ook is vastgelegd dat afspraken gemaakt worden over de werkwijze bij het bereiden, toedienen en afvoeren van gevaarlijke geneesmiddelen. Dit moet leiden tot een betere bescherming van zorgmedewerkers tegen nadelige gevolgen van blootstelling aan deze geneesmiddelen voor hun gezondheid, aldus de minister.
Nationale grenswaarden
Op basis van een advies over een gezondheidskundige waarde van een stof door de Gezondheidsraad adviseert de SER de minister over de technische haalbaarheid van een grenswaarde. Vervolgens wordt die grenswaarde vastgesteld (in Bijlage XIII van de Arbeidsomstandighedenregeling). Op dit moment werkt de Gezondheidsraad aan grenswaarde-adviezen over koolmonoxide, kwartsstof, houtstof, rubberstof & rubberdamp, stoffen waaraan grote groepen werkenden in Nederland worden blootgesteld. Binnenkort zal de Gezondheidsraad starten met de advisering over respirabel en inhaleerbaar stof en is Van Gennip in gesprek met de Gezondheidsraad over een advies over een mogelijke gezondheidskundige waarde voor ultrafijnstof.
Sdu HSE
In welke bedrijfstak je ook werkt, wij bieden jou alles wat je moet weten om de veiligheid van uw collega’s te verbeteren. Je kunt Sdu HSE direct bestellen in onze webshop. Wil je eerst kennismaken met het product? Vraag dan een demo aan
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.