Gezondheid dreigt ondergeschikt te raken in het omgevingsbeleid. De overheid heeft andere doelen dan gezondheid, zoals de overstap op duurzame energiebronnen en meer mobiliteit en woningen, vaak concreter geformuleerd met harde einddoelen en tussendoelen. De Gezondheidsraad pleit er donderdag 13 juli voor om deze doelen ook voor een gezonde leefomgeving op te stellen.
Schadelijke stoffen
Zo zou de overheid bij de toepassing van normen om de blootstelling aan schadelijke stoffen te beperken duidelijker kunnen sturen op gezondheidswinst. In de praktijk wordt vaak alleen uitgegaan van wat wettelijk is toegestaan. Het doel van gezondheidsbescherming kan daardoor buiten beeld raken, aldus de raad.
Omgevingswet
Ook pleit de raad voor een betere ondersteuning van decentrale overheden. Zij krijgen onder de Omgevingswet, die naar verwachting begin 2023 in werking treedt, een grotere verantwoordelijkheid voor omgevingsbeleid. De raad adviseert om een afwegingskader te ontwikkelen, waarmee gezondheid nadrukkelijk en op gelijkwaardig niveau kan worden afgewogen tegen andere omgevingsdoelen.
Lees meer: Gezondheidsraad
Doet u voldoende om een veilige werkomgeving te faciliteren?
Sdu HSE vormt een onmisbare bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met arbeidsomstandigheden en veiligheid op het werk. Je vindt in HSE niet alleen alle Arbo-praktijkinformatie en regelgeving, maar je beschikt ook over alle AI-bladen, checklists en actuele regelgeving met toelichting. In welke bedrijfstak je ook werkt, wij bieden jou alles wat je moet weten om de veiligheid van uw collega’s te verbeteren.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.