Nog nooit is een bedrijf failliet gegaan omdat het investeerde in veiligheid. Andersom wel. Daarom is de arbeidshygiënische strategie: de enig juiste strategie, stelt Peter Booster in dit blog, want: ‘Veiligheid betaalt zich altijd terug.’
Dure veiligheidsmaatregelen
Ik hoor vaak opmerkingen zoals: ‘Waarom zijn veiligheidsmaatregelen zo duur?!’ Het antwoord daarop is altijd: ‘Veiligheidsmaatregelen zijn niet duur… tenzij je alleen maar voor de goedkope oplossingen gaat. Want dan betaal je de rekening achteraf wanneer het misgaat. Kwalitatief goede oplossingen lijken duurder, maar zijn uiteindelijk veel minder duur. Het is een investering in de gezondheid en veiligheid van de werknemers.’
Wat snel wordt vergeten, is dat achter elke kwalitatief goede veiligheidsmaatregel veel ontwikkelingskosten schuilgaan. Professionals zijn dagelijks bezig met het ontwikkelen en verbeteren van producten, het uitbreiden van hun kennis, door voortdurende innovaties. En daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan. Je koopt als het ware betrouwbaarheid. Je wilt niet dat je medewerkers iets overkomt.
Ik begrijp dat we in een tijd leven met snel oplopende kosten waar veel bedrijven elke euro moeten omdraaien. We zijn daarom snel geneigd te zeggen: ‘Doen we niet, te duur!’ Ik denk dat dit de verkeerde bezuiniging is. Bedenk dan wel dat er nog nooit een bedrijf failliet is gegaan omdat het investeerde in veiligheid. Andersom wel.
Goedkopere optie
Je mag natuurlijk altijd kiezen voor een goedkopere optie, wanneer dat niet leidt tot ongevallen en schade, wat uiteindelijk zeer hoge kosten met zich meebrengt en waar medewerkers onnodig gevaar lopen. Aan de andere kant, duurkoop biedt ook niet altijd honderd procent garantie. Dus iets aanschaffen omdat het duurder is, is niet vanzelfsprekend veiliger. Dat onderscheid moet je vanuit je risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) wel kunnen maken.
Er is altijd een goedkopere optie. Maar wanneer dat het doel wordt dan gaat de afdeling inkoop beslissen welk middel wordt aangeschaft. Denk bijvoorbeeld aan valbeveiliging: je kunt kiezen voor hoogwaardige, goed ontwikkeld product van een gerenommeerde merk dat uitgebreide garanties biedt. Of je kunt kiezen voor een goedkoper, minder betrouwbaar alternatief. Als dat goedkopere alternatief niet de bescherming biedt die je nodig hebt, denk je achteraf: ‘Ja, dat had ik eigenlijk wel verwacht.’ Wie gaat dat uitleggen aan de familie?
Echte kennis
Ga vaker in dialoog met de medewerkers op de vloer. Daar zit de échte kennis. Die benadering biedt regelmatig veel voordeel. Door bijvoorbeeld de vraag te stellen ‘Waarom doen we het werk eigenlijk op deze manier? Kan dat ook anders?’ Door bijvoorbeeld een hele tussenvoorraad uit het proces te halen zijn dure veiligheidsmaatregelen helemaal niet meer nodig. Dat verdien je snel terug.
Aanleggen van allerlei barrières om aanrijdingen tussen personen en voertuigen te voorkomen zijn niet meer nodig wanneer je deze activiteiten scheidt. Waar personen zijn, zijn geen voertuigen en andersom. In plaats van toeters en bellen op de heftrucks, looppaden en hekjes. Stel vijf keer de “waaromvraag”.
Stop
Samengevat: substitutie (S), technische maatregelen (T), organisatorische maatregelen (O), persoonlijke beschermingsmaatregelen (P). Samen ‘STOP’. Eenvoudig te onthouden deze enig juiste volgorde of combinatie daarvan om ongevallen te voorkomen, de arbeidshygiënische strategie.
Over de auteur
Peter Booster BA MA CERT is senior adviseur Arbeidsveiligheid en Preventiemedewerker NS Groep, bestuurslid ledenraad NVVK, arbodeskundige (BA), veiligheidskundige (MoSHE), arbeid & organisatie deskundige, docent en examinator HVK.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.