Elk jaar overlijden 4100 mensen als gevolg van hun werk. Het is daarom van groot belang dat werkgevers inzicht hebben in de arbeidsrisico’s en hiervoor passende maatregelen treffen. Werkgevers zijn verplicht te beschikken over een actuele Risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) inclusief een bijbehorend plan van aanpak. Veel kleine bedrijven beschikken niet over een (actuele) RI&E en van de bedrijven met een RI&E heeft slechts een klein deel de belangrijkste risico’s geïnventariseerd.
Over het meerjarenprogramma RI&E
Het Meerjarenprogramma RI&E is opgezet om voor langere tijd in de volle breedte een impuls te geven aan de RI&E-naleving. Het is vormgegeven samen met diverse stakeholders en kent een gefaseerde aanpak: eerst een focus op de kwantiteit, vervolgens op de kwaliteit. Het programma zet in op een drietal
programmalijnen en maakt gebruik van de methodiek Design Thinking.
Naleving van de RI&E-verplichting in Nederland
Grafiek en achterliggende redenen komen uit het tabellenboek van Arbo in Bedrijf 2018
Een stevig fundament
Onderzoeksbureau AEF heeft het meerjarenprogramma RI&E geëvalueerd in het rapport ‘Een stevig fundament’. Het onderzoeksbureau oordeelt dat de inhoudelijke aanpak van het programma logisch, samenhangend en volledig is en dat de drie programmalijnen de voor verbetering van de naleving relevante aspecten adresseren. De effectiviteit van het programma kan nog niet worden beoordeeld, omdat hierover nog onvoldoende gegevens beschikbaar zijn.
Mensen uit de praktijk zijn verdeeld over toegenomen aandacht voor RI&E en wijten dit niet aan programma
Brancheorganisaties geven aan toename te zien in aandacht voor RI&E onder hun achterban, maar kunnen niet zeggen of dit te danken is aan het meerjarenprogramma. De brancheorganisaties gaven aan dat het onderwerp over het algemeen meer gaat leven en dat “het eindelijk begint te landen bij de werkgever”. Echter verklaren zij dit voornamelijk door de invoering van de digitale RI&E, de grotere aandacht rondom arbeidsomstandigheden tijdens de Covid-pandemie en vooral hun eigen inzet rondom het onderwerp.
“Voor de kleine werkgever zal de RI&E nooit een prioriteit worden.”
Ondanks dat het programma inzet op kleine ondernemers denken betrokkenen dat zij moeilijk bereikbaar zullen blijven. Kleine ondernemers zijn moeilijker te bereiken via conventionele communicatiekanalen zoals LinkedIn of brancheorganisaties. Ook als het programma deze ondernemers bereikt, zien geïnterviewden voor hen een grotere drempel voor uitvoering. Er zijn geen aparte medewerkers in dienst voor arbeidsomstandigheden die de RI&E kunnen maken, de risico’s worden bekend en verwaarloosbaar geacht, en er is minder geld beschikbaar voor het uitvoeren van de maatregelen in het plan van aanpak. Ondanks de
wettelijke verplichting zeggen meerdere geïnterviewden, ook werkgeversorganisaties, dat de RI&E nooit een prioriteit zal worden voor kleine bedrijven.
Benieuwd naar het hele rapport? Bekijk ‘m hier
Een veilige werkomgeving begint bij Sdu HSE
Sdu HSE helpt jouw organisatie het arbo- en veiligheidsbeleid naar een hoger plan te tillen, en daarmee risico’s. Wij kunnen ons voorstellen dat je de voordelen van Sdu HSE voor jouw bedrijf ook wel eens wilt ervaren. Dat komt goed uit, want ons HSE-team staat te popelen om je door dit unieke platform te leiden! Vraag meteen een vrijblijvende en gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.