Op 12 november 2024 nam de Tweede Kamer een motie aan om de regeldruk rondom de RI&E te verlagen. Deze motie belooft grote veranderingen in de manier waarop we in Nederland omgaan met de toetsing van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak. In dit blog focust Peter Booster zich vooral op wat dit betekent voor het bedrijfsleven.
Positief nieuws
De motie waar het om gaat is ingediend op 6 november en stelt voor om de wettelijk verplichte externe toetsing van de RI&E sterk te vereenvoudigen. Dit betekent een significante lastenverlichting voor bedrijven. Positief nieuws.
Hoe zat het ook al weer?
Momenteel moeten de meeste werkgevers hun RI&E en plan van aanpak laten toetsen door een of meerdere deskundigen die beschikken over specialistische kennis op het gebied van Arbeid & Organisatie (A&O), een Arbeidshygiëne (AH) en Veiligheidskunde (HVK). Vaak drie aparte kerndeskundigen.
Nieuwe situatie: Dit wordt beperkt tot maximaal één van deze deskundigen die op alle scopes mag toetsen.
Met deze wijziging worden bedrijven aanzienlijk minder belast door bureaucratie en besparen ze enorm op kosten. Voor alle bedrijven, vooral in het MKB, in alle sectoren, is deze ontwikkeling goed nieuws. Voor werkgevers betekent deze wijziging:
- Lagere regeldruk:
Minder afhankelijkheid van externe partijen. - Kostenbesparing:
Geen verplichte inzet van meerdere kerndeskundigen. - Meer flexibiliteit:
Mogelijkheid om de RI&E intern te organiseren.
De focus verschuift van externe afhankelijkheid naar interne expertise. Zoals altijd bij veranderingen biedt het kansen, maar vraagt het ook om aanpassingen. Meer strategisch werk: De nadruk verschuift naar beleid en strategisch inzicht, naast uitvoerende taken.
Op LinkedIn bekritiseerde ik in meerdere posts als bestuurslid van de Ledenraad van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK), vanaf de aanpassing in 2022, de desastreuze gevolgen van het nieuwe toetsingsschema en niet in de laatste plaats de zeer hoge kosten hieraan verbonden. Eerder een lucratief verdienmodel dan een zinvolle toevoeging aan de arbeidsveiligheid op de werkvloer. En daar gaat het tenslotte om!
Het ging erg lang de verkeerde kant op. Nu is er licht aan het einde van de tunnel. Beter ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald.
Uiteraard zal ik deze ontwikkeling op voet volgen en daar zeker op terugkomen zodra daar aanleiding voor is.
Over de auteur
Peter Booster BA MA CERT is senior adviseur Arbeidsveiligheid en Preventiemedewerker NS Groep, bestuurslid ledenraad NVVK, arbodeskundige (BA), veiligheidskundige (MoSHE), arbeid & organisatie deskundige, docent en examinator HVK.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.