Brandweer Nederland heeft de “Handreiking veilig werken met hoogteverschillen” opgenomen in de arbocatalogus. De handreiking bevat adviezen voor het voorkomen van vallen en beperken van de impact. Het beheersen van valgevaar bij brandweerinzetten is complex vanwege de wisselende omstandigheden, de specifieke kennis die vaak vereist is en de diversiteit en aanbod van materialen waaruit gekozen kan worden.
Bij de brandweer hebben verschillende valincidenten tot letsel geleid, valgevaar wordt dan ook gezien als een van de prioritaire gevaren. In de praktijk ziet Brandweer Nederland dat de brandweerregio’s veilig werken bij hoogteverschillen verschillend oppakken. Dat leidt tot verschillen in opleiding, materiaal, inzetprocedures en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s).
De afgelopen jaren is er door vakspecialisten uit diverse regio’s gewerkt aan een landelijke handreiking voor veilig werken op hoogte en in dieptes. Deze is in juni door de vakraad Incidentbestrijding aangenomen en opgenomen in deel C van de Arbocatalogus Brandweer.
Hoe veilig is het werken op hoogte?
Uit het Monitor arbeidsongevallen 2020 is gebleken dat In 2019 door ongeveer 380.000 mensen in bijna 43.000 bedrijven op hoogte werd gewerkt. Dit gebeurt voornamelijk in de bouw en industrie. Hoe veilig is werken op hoogte nu eigenlijk? Lees hier het artikel ‘Hoe veilig is het werken op hoogte?’
Vraag nu een demo aan van HSE en ontdek de voordelen
Bent u in uw werk verantwoordelijk voor de veiligheid van uw collega’s? En wilt u eenvoudig op de hoogte blijven van de laatste inzichten en normen? Gebruik net als uw vakgenoten het meest complete en gebruiksvriendelijke online startpunt voor de HSE-expert: Sdu HSE.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.