Het aandeel psychische klachten binnen het totale verzuim is nu 10% hoger dan in 2019. Het gaat dan vooral om uitval door spanningsklachten en burn-out. Dit blijkt uit recente cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.
Trend
Deze stijging is in lijn met de trend zoals de arbodiensten die al voor corona zagen. ‘Ongeveer een derde van het totale langdurend verzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten’, licht Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare toe. ‘Twee op de duizend werknemers krijgen jaarlijks de diagnose burn-out van de bedrijfsarts en zijn dan gemiddeld 279 dagen uit de roulatie. Dat hakt er flink in, zeker in deze tijden waar al sprake is van hoge werkdruk door onder andere krapte in de arbeidsmarkt.’
Grote verschillen tussen sectoren
De verzuimcijfers door psychische klachten verschillen sterk per sector. In sectoren met voornamelijk kantoorberoepen is relatief de grootste stijging te zien. De sector informatie en communicatie heeft bijvoorbeeld een stijging van 20% in het verzuim door stress-gerelateerde klachten. Terwijl dit in de gezondheids- en welzijnszorg begin 2022 ongeveer 10% hoger lag dan voor corona. En in het onderwijs, voor corona de sector met het meeste stress-gerelateerde verzuim, daalde dit type verzuim vanaf de start van de pandemie. Om vervolgens vanaf begin 2021 weer te groeien naar pre-corona niveau.
Bron Inzicht in OR van Sdu: Ziekteverzuim, re-integratie spiralbound
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.