Een kwart van de Nederlandse werknemers zou psychische problemen niet met zijn of haar leidinggevende bespreken, blijkt uit nieuw onderzoek van Tilburg University. Bijna 60 procent ziet de eigen psychische gezondheid als een privézaak. Lastig, want zo kan er ook geen hulp worden geboden en ligt uitval op de loer.
Inclusief klimaat
De belangrijkste redenen waarom werknemers het niet willen bespreken als ze psychische problemen hebben, zijn dat ze zich schamen, bang zijn dat openheid een negatief effect zal hebben op hun werkzaamheden en carrière, en dat ze graag hun problemen zelf oplossen. Volgens de onderzoekers is het scheppen van een positief werkklimaat van groot belang om langdurig psychisch verzuim en verlies van werk te voorkomen.
Geheimhouding leidt tot stress en vermoeidheid
Leidinggevenden spelen hierin een hoofdrol, maar ook in de rest van de organisatie is hiervoor ‘een inclusief klimaat’ nodig. Geheimhouden van gezondheidsproblemen ook leiden tot veel stress en vermoeidheid, omdat werknemers zichzelf niet kunnen zijn.
Wie psychische problemen wil bespreken in de werkomgeving, loopt ook het risico op discriminatie of stigmatisering. Of bespreken of zwijgen het beste is, hangt af van de individuele situatie, aldus de Tilburgse onderzoekers.
Feiten en cijfers
Aan dit onderzoek deden 892 werkende Nederlanders mee. Hiervan gaf 74 procent aan psychische problemen wel te zullen bespreken met de leidinggevende. De belangrijkste redenen voor openheid zijn:
- Verantwoordelijk voelen voor het werk (63%).
- Een goede relatie had met de leidinggevende (60%).
Als werknemers vroegtijdig kunnen aangeven dat het niet goed met ze gaat, én als dit daadwerkelijk tot steun leidt in plaats van stigma en discriminatie, kan langdurig verzuim en verlies van werk voorkomen worden, verwachten de onderzoekers.
Bron:
Tilburg University
Download whitepaper: Wat elke werkgever moet weten over psychosociale arbeidsbelasting
De werkgever moet beleid voeren voor het tegengaan van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dat staat in de Arbowet. De handhaving van deze wet is neergelegd bij de Inspectie SZW. Hoe zit het eigenlijk met de handhaving van het onderdeel PSA door de inspectie? U leest het in deze whitepaper!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.