Ongeveer 1,1 miljoen werknemers in Nederland worden jaarlijks slachtoffer van intern ongewenst gedrag op het werk. De impact van intern ongewenst gedrag is groot voor de slachtoffers. Uit onderzoek blijkt dat deze zelfs groter is dan de impact van extern ongewenst gedrag.
Opgesplitst in de verschillende vormen van intern ongewenst gedrag is de volgende verdeling te geven:
• ongewenste seksuele aandacht: circa 150.000 (2,1%);
• intimidatie: circa 800.000 (11,1%);
• lichamelijk geweld: circa 30.000 (0,4%);
• pesten: circa 600.000 (8,3%);
• discriminatie: circa 56.400 (4,7%)
Deze verdeling maakt direct inzichtelijk wat er wordt verstaan onder intern ongewenst gedrag. Het gaat hier om omgangsvormen tussen medewerkers onderling en/of medewerkers en leidinggevenden onderling. Belangrijk dus dat hier door goed toezicht en passende handhaving voor beheersing van het risico wordt gezorgd. Risicobeheersing draagt bij aan een sociaal veilig klimaat.
Basisinspectiemodule Intern ongewenst gedrag
Deze Basisinspectiemodule omschrijft toezicht en handhaving op basis van de huidige stand van de wetenschap en professionele dienstverlening.
De inspectie SZW heeft een vernieuwde BIM (basisinspectiemodule) gepubliceerd over ongewenst gedrag door collega’s en leidinggevenden. Hierin staat waar zij op letten bij een inspectie. Hoe is de klachtenstructuur geregeld en waar kunnen medewerkers terecht?
Download ‘Basisinspectiemodule Intern ongewenst gedrag’ hier
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.