Binnen politieteams ervaren medewerkers minder grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt maandag uit de politiemonitor 2020/2021 waaraan ruim 32 duizend politiemedewerkers meededen. Van hen gaven 6711 aan grensoverschrijdend gedrag te hebben ervaren. Het gaat om pesten (12 procent), intimidatie (12 procent), discriminatie (6 procent), ongewenste seksuele aandacht (4 procent) en/of lichamelijk geweld (0,3 procent). De percentages zijn lager dan in een eerdere meting, maar nog steeds hoger dan de landelijk gemiddelden onder werknemers.
Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer zegt in een reactie dat de politie hier niet tevreden mee kan zijn. ‘Op zich goed dat collega’s minder grensoverschrijdend gedrag ervaren maar het gaat in absolute getallen om veel collega’s die dit raakt. Elke zaak er één te veel. Bovendien moeten we nog zien of deze daling doorzet.’
Familiecultuur
Grensoverschrijdend gedrag komt binnen vrijwel elk politieteam voor, zo blijkt uit het onderzoek. ‘Politiewerk is heftig werk. Je moet blind op elkaar kunnen vertrouwen. Daardoor is binnen de politie een familiecultuur ontstaan waarin het soms lastig is elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag’, aldus Huyzer.
In de monitor is ook gevraagd hoe medewerkers werkdruk, burn-outklachten, agressie en geweld door burgers ervaren. Ten opzichte van de vorige meting uit 2016/2018 laat de monitor een positiever beeld zien. Politiemensen ervaren over het algemeen minder werkstress en meer werkplezier dan bij eerdere metingen. Dit geldt niet voor medewerkers in de wijk, bij tactische opsporing en intelligence. Zij ervaren juist meer stress dan voorheen en minder werkplezier.
Meldingen grensoverschrijdend gedrag
In februari moest Gerrit van de Kamp voorzitter van de politievakbond ACP zijn werk tijdelijk neerleggen, na twee anonieme meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Uit een onderzoek is niet gebleken dat hij zich hieraan schuldig heeft gemaakt. Woensdag kon hij zijn werk als voorzitter hervatten onder voorwaarde dat hij samen met het bondsbestuur kritisch zal kijken naar de interne cultuur en zal werken aan een andere manier van sturen en leidinggeven.
Model
De onderwerpen en vragen in de monitor zijn gebaseerd op het Job Demands-Resources (JD-R) model. Een model dat toe te passen is in onderzoek naar psychosociale arbeidsbelasting, werkplezier, werkstress en verzuim.
Sdu HSE
In welke bedrijfstak je ook werkt, wij bieden jou alles wat je moet weten om de veiligheid van uw collega’s te verbeteren. Je kunt Sdu HSE direct bestellen in onze webshop. Wil je eerst kennismaken met het product? Vraag dan een demo aan
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.