Bijna een kwart miljoen Nederlanders boven de 15 werd vorig jaar gepest, blijkt dinsdag 12 juli uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Bijna 1 op de 10 slachtoffers gaf aan gepest te zijn door collega’s en 4 procent door een leidinggevende.
Enquête
Aan de enquête namen 173 duizend Nederlanders van 15 jaar en ouder deel. Mannen en vrouwen werden vrijwel even vaak gepest. Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen, en homo’s, lesbiennes en biseksuelen vaker dan heteroseksuelen. Bijna een kwart van de 15-plussers – dat zijn bijna 3,5 miljoen mensen – gaf aan ooit (dus ook langer dan een jaar geleden) gepest te zijn.
Daders
De dader(s) van de pesterijen waren bij 69 procent van de slachtoffers van begin af aan bekend. Twee procent wist in eerste instantie niet wie de pester was, maar later wel. Vooral bij het online pesten was de dader vaak onbekend (43 procent). Bijna 6 op de 10 werden gepest door meerdere daders. Ouderen werden vooral gepest door buurtgenoten, bij jongeren waren dat vooral medestudenten of –scholieren of vrienden. Op de werkvloer is de dader een leidinggevende (4,4 procent) of een collega (9,4 procent).
Melding
Bijna 70 procent van de slachtoffers heeft het pesten ergens gemeld, vooral bij familie of vrienden (41 procent) of de politie (22 procent). Ook op het werk werd in 2021 het pesten gemeld (10,4 procent).
Pesten op het werk
Bijna 1 op de 10 slachtoffers gaf in de Veiligheidsmonitor 2021 aan gepest te zijn door collega’s en 4 procent door een leidinggevende. In een ander onderzoek, de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO, is werknemers gevraagd naar hun persoonlijke ervaringen met pesten op het werk.
Intern en extern pestgedrag
In 2021 gaf zeven procent van hen aan in de afgelopen twaalf maanden een enkele keer of vaker te maken te hebben gehad met interne pesterijen, dat wil zeggen door collega’s of leidinggevenden. Zes procent kreeg te maken met extern pestgedrag, dat wil zeggen door mensen buiten het bedrijf zoals klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Terwijl vrouwelijke en mannelijke werknemers in vrijwel gelijke mate te maken krijgen met pesterijen van collega’s en leidinggevenden, zijn vrouwen vaker slachtoffer van pestgedrag door externen.
Leeftijdsgroep
De oudste werknemers krijgen wat minder vaak te maken met interne pesterijen, gevolgd door de jongste werknemers. Van pesten door externen is de jongste groep juist wat vaker slachtoffer.
Beroepsgroep
Verder zijn er verschillen in pestervaringen tussen beroepsgroepen. Mensen met een technisch beroep krijgen relatief wat vaker te maken met pestgedrag van collega’s en leidinggevenden. Dit geldt ook voor mensen die werken in het openbaar bestuur of in het transport.
In de zorg en in het openbaar bestuur komen pesterijen van externen relatief vaak voor. Beroepen waar beperkt contact is met externen, zoals agrarische of ICT-beroepen, komen vanzelfsprekend het minst met externe pesterijen in aanraking.
De verschillen in pestervaringen tussen mannen en vrouwen en tussen beroepsgroepen staan niet los van elkaar. In sommige beroepen werken immers meer vrouwen en in andere meer mannen, aldus het CBS.
Gevolgen
Het pesten heeft bij 58 procent van de slachtoffers geleid tot emotionele of psychische klachten, bij 5 procent tot lichamelijke verwondingen of letsel en bij 7 procent tot financiële problemen. Het traditionele pesten heeft vaker gevolgen dan online pesten. Maar vooral de combinatie van beide heeft grote impact.
Van degenen die zowel traditioneel als online werden gepest, zei 76 procent hiervan emotionele gevolgen te hebben (gehad). Bijna 60 procent heeft door het pesten minder vertrouwen in anderen, 40 procent voelde zich minder veilig. Ook kan het leiden tot depressieve klachten, jongeren meldden dit twee keer zo vaak als ouderen.
Lees meer: CBS
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.