ONDERZOEK – In 2022 gaf 1 op de 8 Nederlanders van 16 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent) was naar eigen zeggen afgelopen jaar slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt vrijdag 13 januari uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Relatief vaak werd een collega als pleger genoemd.
Meer offline dan online seksuele intimidatie
Bij de meeste slachtoffers ging het om seksuele intimidatie. 9 procent zei dat de intimidatie plaatsvond in de ‘echte wereld’, dus niet online. Het gaat dan bijvoorbeeld om het maken van seksueel kwetsende opmerkingen. 6 procent had te maken met online seksuele intimidatie zoals het verspreiden van naaktfoto’s of seksfilmpjes via internet. 4 procent was slachtoffer van fysiek seksueel geweld zoals ongewenst aangeraakt worden op een seksuele manier of andere ongewenste seksuele handelingen. Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt relatief weinig gemeld bij hulpverleners en instanties, aldus het CBS.
Collega
Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag is de pleger meestal afkomstig van buiten de huiselijke kring. Van de slachtoffers van offline seksuele intimidatie zei bijna twintig procent dat de pleger een collega (19,4 procent) of leidinggevende (3,8 procent) was. Bijna 1 op de tien slachtoffers van online seksuele intimidatie en fysiek seksueel geweld noemde een collega als dader (respectievelijk 0,8 en 9,6 procent). Leidinggevenden werden minder vaak genoemd (respectievelijk 1,3 en 1,9 procent).
De cijfers zijn afkomstig uit de “Prevalentiemonitor huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag 2022”. Dit is een internetenquête waaraan ruim 24 duizend mensen van 16 jaar of ouder deelnamen in maart en april 2022.
Bron: CBS
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.