Het ziekteverzuim onder werknemers is in 2019 gestegen tot 4,4 procent. Dit betekent dat van elke duizend te werken dagen er 44 werden verzuimd wegens ziekte. In 2018 was het verzuim nog 4,3 procent. De zorg kent opnieuw het hoogste verzuim. Dit meldt het CBS
Ziekteverzuim stijgt al vijf jaar
Het ziekteverzuim stijgt al vijf jaar op rij. De meeste ziekmeldingen zijn in de gezondheidszorg. Vooral onder werknemers in verpleeg- en bejaardenhuizen is het verzuim hoog: op de duizend dagen meldden zij zich 68 dagen ziek.
Landbouw minste verzuim
Ook bij de overheid, de industrie, vervoer en opslag en onderwijs lag het ziekteverzuim vorig jaar boven het gemiddelde. Traditioneel is de horeca de branche met het minste verzuim, maar het afgelopen jaar was dat de landbouw (2,6 procent).
Griep, verkoudheid en psychische klachten
Werknemers blijven meestal thuis met griep of verkoudheidsklachten; gemiddeld een dag of drie. Psychische klachten, overspannenheid en een burn-out komen de laatste jaren volgens het CBS vaker voor dan voorheen.
Mensen met psychische klachten blijven het langst thuis.
Mensen met psychische klachten blijven het langst thuis. In 2018, het laatste jaar waarover dit soort cijfers beschikbaar zijn, verzuimden werknemers met dit soort klachten gemiddeld 59 werkdagen.
Meer informatie over veilig en gezond werken?
Ga naar Sdu HSE Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform? Vraag hier een gratis demo aan!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.