GEZONDHEID – De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een fout gemaakt bij de communicatie over de herziene lijst International Classification of Diseases (ICD-11), dat meldt de NOS. Burn-out is door de WHO niet gedefinieerd als beroepsziekte maar als een ‘werkfenomeen’. Wel heeft de WHO de definitie van een burn-out uitgebreid.
Op haar website schrijft de WHO hierover in een verklaring: ‘Burn-out is included in the 11th Revision of the International Classification of Diseases (ICD-11) as an occupational phenomenon. It is not classified as a medical condition.’
WHO-definitie
De nieuwe definitie volgens de WHO is: ‘Burn-out is a syndrome conceptualized as resulting from chronic workplace stress that has not been successfully managed. It is characterized by three dimensions:
- feelings of energy depletion or exhaustion;
- increased mental distance from one’s job, or feelings of negativism or cynicism related to one’s job;
- and reduced professional efficacy.
Burn-out refers specifically to phenomena in the occupational context and should not be applied to describe experiences in other areas of life.’
Aan de WHO-lijst zijn wel aandoeningen als dwangmatig seksueel gedrag, gameverslaving en online-gokverslaving toegevoegd. Transgender-zijn is op de nieuwe lijst geen psychische stoornis meer, maar een lichamelijke conditie. De ICD-11 vervangt per 1 januari 2022 de huidige ICD-10. Burn-out wordt ook al vermeld in ICD-10.
NVAB-richtlijn
In Nederland is de definitie van burn-out sinds 2011 opgenomen in de richtlijnen van bedrijfsartsen, huisartsen en psychologen en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). De richtlijn voor bedrijfsartsen, de NVAB-richtlijn Psychische problemen, is herzien. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) verwacht de herziening voor de zomer te publiceren In de richtlijn staan gespreksadviezen voor bedrijfsartsen om mensen met burn-out naar herstel en terugkeer naar werk te begeleiden, en om met werkgevers te adviseren over een passende aanpak.
Meer informatie over psychosociale arbeidsbelasting en beroepsziekten? Ga naar Sdu HSE.
Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform?
Vraag hier een gratis demo aan!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.