Het Tweede Kamerdebat over het intiatiefwetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’ is nog niet afgerond. Toen het op dinsdagavond 14 juni werd verdaagd, waren er van links en rechts wel veel tegenwerpingen geuit.
Behoefte
Het initiatief voor deze wijziging van de Wet flexibel werken komt van Steven van Weyenberg (D66) en Paul Smeulders (GroenLinks). Omdat Smeulders niet meer in de Tweede KIamer zit, is zijn rol in het debat overgenomen door Senna Maatoug.
Van Weyenberg en Maatoug vinden dat er in de coronacrisis wel veel ervaring is opgedaan met meer thuiswerken, maar dat er een steviger wettelijke basis nodig is om de maatschappelijke voordelen die eraan zitten te realiseren. Vast staat dat veel werknemers graag meer thuis werken. Maar hun werkgevers zitten daar niet altijd op te wachten. Daarom willen de initiatiefnemers hetzelfde systeem invoeren dat al geldt wanneer werknemers een aanpassing van hun arbeidsduur of werktijd wensen. Hun werkgever kan daar tegenin gaan, maar dan moet hij wel goede redenen aanvoeren. Dat zou voor thuiswerken ook moeten gaan gelden.
Breed scala
Het verslag van het eerste deel van het debat, op 14 juni, vermeldt al een breed scala aan zienswijzen. Daarbij valt op dat de scheiding der geesten niet altijd de geijkte grenzen volgt.
Suzanne Kröger (GroenLinks) wees erop dat meer thuiswerken kan bijdragen aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Hilde Palland-Mulder (CDA) is het ermee eens dat thuiswerken normaler wordt. Ze vindt dat dit ook zichtbaar is bij werkgevers. Sla er alleen niet in door, is haar advies: het zou de kloof tussen mensen met een kantoorbaan en werknemers in de productie kunnen vergroten. Bart van Kent (SP) draaide de zaak even om: wat als de werkgever aandringt op meer thuiswerken, om zo op kantoorkosten te besparen? Mogen medewerkers dan ook weigeren?
Marijke van Beukering, fractiegenote van initiatiefnemer Van Weyenberg, merkte op dat juist mensen in een kwetsbare positie vaak zijn gebaat bij werken op kantoor. En kan het initiatief er onbedoeld niet voor zorgen dat vooral vrouwen gaan thuiswerken om dit te combineren met zorgtaken? De PvdA’er Barbara Kathmann denkt dat thuiswerken kan leiden tot meer stress en burnoutgevallen, omdat de scheiding tussen werk en privé vervaagt. Zij denkt dat het initiatief daarom moet samengaan met een wettelijk recht op onbereikbaarheid.
Léon de Jong (PVV) en Chris Simons (VVD) wezen op de moeite die werkgevers moeten doen als ze moeten gaan motiveren waarom iemand niet kan thuiswerken. Om die reden opperde Simons om eerst eens twee jaar te bekijken of werknemers en werkgevers er zonder wetgeving ook uit komen.
Het debat zal op een later moment worden voortgezet.
‘Verder gaan’
De initiatiefwet van D66 en GroenLinks is afgestemd op een advies van de SER. De vakbeweging is voor omdat het voorstel de zeggenschap van werknemers versterkt. Werkgeversorganisaties in de SER gingen akkoord mits de bewijslast voor werkgevers niet te zwaar wordt gemaakt. Nu de Kamer erover debatteert, laten juristen uit werkgevershoek weten dat ze het voorstel toch vooral zien als een oplossing voor een non-issue.
Voor het Kamerdebat riep de FNV per brief op om de wet niet alleen te steunen maar nog wat verder te gaan: ‘Om van hybride werken een succes te maken is het nodig dat de randvoorwaarden zoals de veilige en gezonde thuiswerkplek op orde zijn. Omdat de grenzen tussen werk en privétijd bij thuiswerken nog meer vervagen is het ook noodzakelijk om afspraken te maken over onbereikbaarheid buiten werktijd.’
Het toenmalige Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) heeft in 2019 een initiatiefwetsvoorstel gemaakt dat werknemers een recht op onbereikbaarheid geeft. Het is in mei 2021 ingediend bij de Tweede Kamer. Op 8 februari jongstleden legde Van Dijk zijn Kamerlidmaatschap neer, maar zijn voorstel ligt er nog.
Voor meer achtergrond: Inzicht in de OR: Zorgtaken spiralbound
Het online startpunt voor OR-leden
Er wordt binnen jouw organisatie veel tijd besteed aan OR-werk? Je twijfelt wel eens of je instemmingsrecht of juist adviesrecht hebt? En je wil de verhouding tussen de OR en bestuurder professionaliseren? Dan is Inzicht in de OR online iets voor jou.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.