Voor werkgevers is dit een goed moment om nog eens goed na te denken over verzuimprotocollen en preventiemaatregelen. Hoe ga je op het werk om met corona? En hoe moet het werk met jou omgaan?
Werknemers hebben recht op een veilige werkomgeving. Dat betekent dat de werkgever dus maatregelen moet nemen om zo veel mogelijk te voorkomen dat het virus het bedrijf bereikt en dat eventuele besmetting van collega op collega moet worden bestreden. Toen in Nederland zorgen waren om de Mexicaanse griep besloten werkgevers bijvoorbeeld om desinfecterende handgel en een doos tissues op de werkplek aan te bieden. Bij de schoonmaak kregen de deurknoppen een extra sopje en werknemers kregen de mogelijkheid thuis te werken, als zij tot een risicogroep (hartpatiënt, diabetici, etc) behoorden.
Aantal reizen naar risicogebieden beperkt
Bij voedselgigant Unilever wordt het aantal reizen naar risicogebieden zoals China zo veel mogelijk beperkt. Werknemers die toch voor werk of vakantie in China of sommige gebieden in Italië zijn geweest wordt gevraagd om 14 dagen thuis te blijven en zelf in de gaten te houden of ze symptomen vertonen.Die strategie blijkt populair. Ook bij chipmaker NXP houden ze collega’s die in China zijn geweest twee weken weg van de werkvloer. Reizen naar het land zijn zelfs helemaal stilgelegd, zegt woordvoerder Martijn van der Linden. Ook als je je ziek voelt als NXP-medewerker, vraagt het bedrijf je om maar even thuis te gaan werken.
Thuis blijven?
De bedrijfsarts kan in deze periode ook een extra rol vervullen. Zo kunt u hygiëneprotocollen aan hem of haar vragen en u kunt vragen of er voor uw organisatie nog bijzondere preventieve handelingen nodig zijn. Bezorgde werknemers kunt u eventueel ook doorverwijzen. Is uw werknemer recent in de besmette regio in Italië geweest of vierde hij carnaval in Tilburg? Dan is het logisch dat de werknemer bezorgd is. Als werkgever kunt u overwegen de werknemer thuis te houden. De werknemer mag overigens ook zelf besluiten om thuis te blijven. De werknemer heeft namelijk een redelijke zorg voor besmetting en het zou onverantwoordelijk zijn de eventuele besmetting mogelijk over te brengen op collega’s. U mag als werkgever wel eisen dat de werknemer het werk dan vanuit huis verricht.
Thuiswerken is echter niet in alle functies mogelijk, zoals bij energiebedrijf Vattenfall:
“Dat geldt bijvoorbeeld voor de werknemers van onze energiecentrales’’, zegt woordvoerder Robert Portier. ,,In dat geval valt een collega in. Maar dat gaat gelukkig om een kleine groep en het heeft nog niet tot problemen geleid.”
Informatieplicht voor de werkgever
De werkgever moet de werknemers ook informatie geven over wat het coronavirus betekent voor de werkzaamheden en of er sprake is van een verhoogd risico om het virus op te lopen tijdens het werk. De maatregelen die erop gericht zijn om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken moeten ook worden besproken, zodat de werknemers weten wat ze moeten doen.
Als de werknemer echt ziek is
Als blijkt dat een werknemer inderdaad besmet is met het Coronavirus zal hij waarschijnlijk in quarantaine moeten. Dat betekent dat de werknemer ziek gemeld moet worden en dat u als werkgever moet voldoen aan uw verplichtingen onder de Wet Poortwachter. Het loon moet dus gewoon worden doorbetaald en u dient het normale verzuimprotocol te volgen. Ook als er door de overheid quarantaine wordt opgelegd, terwijl de werknemer zelf geen symptomen vertoont, blijft de werkgever verplicht het loon door te betalen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die voor de uitbraak al naar Italië zijn afgereisd en nu niet terug naar Nederland kunnen. De werknemer moet de bevelen van de overheid opvolgen en kan zelf ook niets doen aan de situatie. U kunt als werkgever wel van uw werknemers vragen dat zij momenteel niet afreizen naar een besmette regio. Doen ze dat toch, dan zijn die risico’s voor hun eigen rekening. In extreme gevallen mag de werkgever een werknemer dan zelfs ontslaan.
Noodsituatie
Als het Coronavirus verder door Nederland verspreidt, is het mogelijk dat dat de samenleving raakt. Zo zou het openbaar vervoer minder kunnen rijden en zouden scholen tijdelijk kunnen sluiten. In die gevallen zullen er ook minder werknemers naar de werkplek kunnen komen. Ook dan heeft de werkgever een loondoorbetalingsverplichting. Van de werknemer mag u natuurlijk wel verwachten dat zij op zoek gaan naar kinderopvang en alternatieve vormen van vervoer.
De stand van zaken en informatie over het coronavirus is te vinden op de website van het RIVM: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19
Meer content over Covid-19
Sdu heeft de website covid19.sdu.nl opgezet zodat ondernemers en adviseurs op de hoogte blijven van alle informatie die van belang is. Hier vindt u snel verdiepende informatie en antwoord op vragen die relateren aan de corona-crisis. Doorlopend zullen wij Sdu Covid 19 blijven updaten met nieuwe informatie en praktische tools, zodat u uw werk ook in deze crisistijd goed kan blijven uitvoeren.
[button link=”https://covid19.sdu.nl/” size=”large” target=”new” text_color=”#fffff” color=”#ed3131″]naar de website over covid-19[/button]
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.