Deze week is bij uitstek geschikt om werkstress onder de aandacht van werknemers te brengen. Het thema van dit jaar is ‘Mentaal en fysiek sterk’. Zet jij het onderwerp ook op de agenda in je organisatie?
Dit jaar is er niet alleen aandacht voor de mentale staat van werknemers, maar ook voor fysiek lekker in je vel zitten. Er is een groot personeelstekort, werknemers moeten na het thuiswerken vanwege de coronapandemie op zoek naar een nieuwe werk-privébalans en steeds meer jonge werknemers ervaren stress op het werk. Werknemers hebben behoefte aan een goede balans tussen stress en energie. Het thema ‘Mentaal en fysiek sterk’ sluit hierbij aan.
In 2021 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten.
Ruim een half miljoen werknemers (6,7 procent) noemden werkdruk als belangrijkste reden voor hun laatste verzuim op het werk. Zij waren twee keer zo lang afwezig van het werk vergeleken met alle werknemers die hadden verzuimd. Dat blijkt maandag 14 november uit een analyse van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) door het Centraal bureau voor statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. De cijfers zijn gepubliceerd tijdens de start van de “Week van de werkstress” georganiseerd door vitaliteit, activering en loopbaan organisatie, OVAL.
Bedrijfsrisico
In 2021 gaf vier op de tien werkgevers aan dat werkdruk tot één van de belangrijkste risico’s binnen het bedrijf hoort. Om dit aan te pakken zetten ze vooral in op het verhogen van de autonomie, instellen van een aanspreekpunt en het aanpassen van het werk. Werknemers die aangaven dat de reden voor hun meest recente verzuim werkgerelateerd was, met werkdruk als belangrijkste reden, waren gemiddeld 38 werkdagen niet inzetbaar. De gemiddelde afwezigheid van een werknemer bij verzuim is 17 werkdagen. Van alle werknemers die verzuimden vanwege werkdruk, was 33 procent langdurig (20 werkdagen of meer) afwezig. Dat is ruim twee keer zo hoog als gemiddeld bij werknemers die verzuimden.
Sectoren
Verzuim door werkdruk is het hoogst bij docenten. 10,9 procent van de werknemers met een pedagogisch beroep noemde in 2021 werkdruk als belangrijkste reden voor het laatste verzuim. Docenten in het wetenschappelijk onderwijs, het hoger onderwijs en op middelbare scholen gaven dit het vaakst aan.
Verzuim door werkdruk werd ook relatief vaak genoemd door werknemers met een ICT-beroep, een creatief- en taalkundig beroep, of een zorg- en welzijnsberoep. Bij werknemers in agrarische beroepen, in beroepen in transport en logistiek, en in dienstverlenende beroepen, kwam verzuim door werkdruk veel minder vaak voor.
De meeste meldingen van verzuim door werkdruk (116 duizend) zijn van werknemers met een bedrijfseconomisch en administratief beroep. Dit komt omdat de omvang van deze beroepsklasse het grootst is (ruim 1,5 miljoen). Ook waren er naar verhouding veel werknemers met verzuim door werkdruk met een zorg- of welzijnsberoep (90 duizend), technisch beroep (65 duizend) of pedagogisch beroep (57 duizend).
Kosten verzuim blijven hoog
De kosten van verzuim voor werkgevers zijn en blijven hoog. In 2020 kostte verzuim wegens werkstress 11 duizend euro aan loonkosten per verzuimende werknemer. Al met al kostte het verzuim wegens werkstress werkgevers 2,8 miljard aan loonkosten. In 2019 was dat nog 3,2 miljard. Voor 2021 zijn de loonkosten nog niet bekend, maar uitgaande van de gemiddelde loonstijging verwacht TNO dat deze rond de 3,3 miljard komen te liggen. Verzuim wegens werkstress is daarmee de veruit de duurste verzuimreden: ongeveer 43 procent van alle verzuimkosten komen door werkstress.
Cijfers TNO-factsheet week van de werkstress 2022
Cijfers werknemers:
- 43% ervaart een lage autonomie.
- 63 % ervaart hoge taakeisen.
- 23 % heeft te maken met ongewenst gedrag van klanten, patiënten, leerlingen of andere externen.
- 42% van alle werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress.
- 1,3 miljoen hebben last van burn-outklachten. Dit komt neer op 17%.
- 37% geeft werkdruk of werkstress als reden voor het verzuim
- In 2021 verzuimden werknemers 11 miljoen dagen met werkstress als reden voor het verzuim. In 2020 waren dit 9,4 miljoen verzuimdagen.
Cijfers werkgevers:
- 11 duizend euro verzuimkosten per werknemer wegens werkstress in 2020.
- 2,8 miljard euro verzuimkosten werkgevers wegens werkstress in 2020.
- 40% van de werkgevers vindt werkdruk een belangrijk arbeidsrisico
- Om psychosociale arbeidsrisico’s te verminderen heeft:
- 48% van de werkgevers meer autonomie gegeven aan werknemers.
- 34% van de werkgevers een aanspreekpunt ingesteld voor werknemers.
- 33% van de werkgevers veranderingen in de organisatie van werk doorgevoerd.
De cijfers in de zijn gebaseerd op de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) 2021 van TNO en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2021. De cijfers over kosten zijn gebaseerd op de NEA 2021. De NEA wordt uitgevoerd door TNO en CBS.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.