In Schijndel is na een legionella-uitbraak iemand overleden en zijn meer dan tien mensen ziek geworden. De meesten van hen liggen in het ziekenhuis. De GGD vermoedt dat de bron in de open lucht te vinden is. De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water. Als werkgever moet je zorgen voor een veilige werkomgeving voor uw personeel. Of je maatregelen moet nemen om legionella te voorkomen, hangt af van de mogelijke besmettingsbron. Denk daarbij aan natte koeltorens, spoelmachines, fonteinen, vernevelingsinstallaties in kassen en autowasstraten.
Wat zijn de klachten bij een legionellabesmetting?
De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionella bacterie inademen. Als er klachten ontstaan, gebeurt dat meestal binnen twee tot tien dagen nadat de bacterie is ingeademd. Sommige mensen krijgen milde, griepachtige klachten. Dat gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Dat heet ook wel veteranenziekte of legionella-longontsteking. Deze longontsteking kan zo ernstig verlopen dat mensen eraan kunnen overlijden.
Controle inspectie
Met een risicoanalyse breng je in beeld waar de mogelijke besmettingsbronnen van legionella zijn. Mochten er risico’s zijn, dan moet je maatregelen nemen. De Inspectie SZW controleert of je de juiste maatregelen neemt om legionella te voorkomen.
Legionella beheersplan
De maatregelen die je neemt om het risico op besmetting terug te dringen, zet je in het beheersplan. In dit plan staat ook welke instanties besmet kunnen raken door legionella. En bij welke werkzaamheden werknemers risico lopen op besmetting.
Beoordeling risico’s
Je moet zich laten adviseren door een gecertificeerde arbodienst of deskundige. Die beoordeelt de risico’s van besmetting met legionella en de maatregelen die nodig zijn.
Je kunt de verplichtingen als werkgever teruglezen in het Arbeidsomstandighedenbesluit of in de Arbowet.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.