Bij seksuele intimidatie gaat het om opmerkingen, gebaren en handelingen die seksueel getint zijn en die werknemers als ongewenst ervaren. Het kan gaan om verbaal en non-verbaal gedrag en om fysiek contact. Het is goed mogelijk dat de dader zich er niet bewust van is, dat hij zich schuldig maakt aan seksuele intimidatie. Wat kan een werkgever doen tegen seksuele intimidatie?
Wettelijke verplichtingen: RI&E
In de eerste plaats moet de werkgever zich aan de wettelijke verplichtingen houden, door onder andere via de RI&E en het PvA in kaart te brengen. Welke risico’s bestaan als het gaat om seksuele intimidatie en hoe deze kunnen worden weggenomen? Onderdeel daarvan is het aanstellen van één of meerdere vertrouwenspersonen en het instellen van een klachtencommissie.
Protocol ‘Ongewenste omgangsvormen’
In een protocol Ongewenste omgangsvormen wordt het beleid vastgelegd. Zo is voor iedereen duidelijk wat binnen de organisatie wel en niet mag en kan en werkt de werkgever aan een goed beleid psychosociale arbeidsbelasting (PSA-beleid). Het beschrijft ook de procedure bij klachten.
Let op: niet alleen collega’s binnen een bedrijf zich schuldig maken aan seksuele intimidatie. Dit kan ook worden ervaren van bijvoorbeeld klanten, patiënten en leerlingen. Het is van belang dat de werkgever zijn werknemers ook hiertegen beschermt.
Wat kunnen andere werknemers doen?
Het advies aan collega’s die seksueel ongewenst gedrag waarnemen is om niet te lang te wachten met handelen. Hoe eerder wordt ingegrepen, hoe beter. Spreek de dader aan, laat inzien dat dit gedrag niet door de beugel kan.
Collega’s kunnen daarnaast het slachtoffer steunen door hem of haar serieus te nemen en medeleven te tonen. Met goed luisteren kun je achterhalen wat je als collega zou kunnen doen, of waar het slachtoffer hulp bij moet inschakelen van anderen als de situatie verder is geëscaleerd (of dreigt te escaleren). Bespreek de situatie ook met andere collega’s (vertrouwelijk), met de leidinggevende, een vertrouwenspersoon, het bedrijfsmaatschappelijk werk, een arbo-arts of de ondernemingsraad.
Doet u voldoende tegen seksuele intimidatie, pesten en discriminatie?
Sdu HSE vormt een onmisbare bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met arbeidsomstandigheden en veiligheid op het werk. Je vindt in HSE niet alleen alle Arbo-praktijkinformatie en regelgeving, maar je beschikt ook over alle AI-bladen, checklists en actuele regelgeving met toelichting. In welke bedrijfstak je ook werkt, wij bieden jou alles wat je moet weten om de veiligheid van uw collega’s te verbeteren.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.