Het wetsvoorstel invoering meldplicht arbeidsongevallen en vergewisplichten uitleners is donderdag 20 april in consultatie gegaan. Nieuw in het wetsvoorstel is dat ook het uitzendbureau ernstige en dodelijke arbeidsongevallen van haar uitgeleende werknemers moet gaan melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Daarnaast is het uitzendbureau verplicht om na een bedrijfsongeval te controleren of er voldoende maatregelen zijn genomen zodat de werknemer weer veilig aan het werk kan. Belanghebbenden kunnen tot en met 25 mei op de consultatie reageren.
Uitzendkracht
‘Eén op de vijf geregistreerde slachtoffers van een arbeidsongeval is een uitgeleende werknemer of zelfstandige. Inleners houden zich niet goed genoeg aan de meldplicht bij arbeidsongevallen en volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie is er sprake van ondermelding’, zegt minister Van Gennip (SZW). Zij heeft het wetsvoorstel ingediend na aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten in 2020 om de werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren.
‘De inlener, het bedrijf dat iemand inhuurt, draagt de grootste verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van de uitzendkracht. Het uitzendbureau moet actief nagaan of de uitzendkracht gezond en veilig kan werken.’
Dubbele melding
De plicht om ernstige en dodelijke arbeidsongevallen te melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie wordt in dit voorstel uitgebreid. De plicht voor de inlener om het ongeval te melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie is al in de Arbowet vastgelegd.
De inlener moet het arbeidsongeval nú ook gaan melden aan het uitzendbureau en ook aan alle andere uitzendbureaus die een uitzendkracht hebben werken op de plaats van het ongeval. Nieuw in de wet is ook dat het uitzendbureau ernstige en dodelijke arbeidsongevallen van haar uitgeleende werknemers moet gaan melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. In de praktijk zal dit betekenen dat hetzelfde ernstig arbeidsongeval twee keer wordt gemeld aan de Arbeidsinspectie (dubbele melding).
Vergewissen
Het uitzendbureau krijgt ook de plicht om na het ongeval na te gaan of er voldoende maatregelen genomen zijn zodat deze of andere werknemers van dat uitzendbureau weer veilig aan het werk kunnen gaan op de betreffende arbeidsplaats. Dit wordt vergewissen genoemd.
‘Het uitgangspunt is dat bonafide werkgevers de ruimte houden om te ondernemen, dat werkgevers die de grenzen van de regelgeving opzoeken worden tegengehouden en dat malafide werkgevers worden tegengewerkt’, aldus Van Gennip.
Wat zegt de Arbowet over melden?
Als werknemer moet je een arbeidsongeval melden aan de werkgever. De werkgever moet bepaalde ongevallen melden bij de Arbeidsinspectie. Dit zijn ongevallen die leiden tot de dood, blijvend letsel of een ziekenhuisopname. Als de Inspectie hierom vraagt, moet je als bedrijf zo snel mogelijk over het ongeval rapporteren. Wat je aan de Inspectie moet melden ligt vast. Ook is de vorm voorgeschreven. Als werkgever moet je de ongevallen elektronisch melden met formulieren op de website van de Arbeidsinspectie (Arbobesluit, art. 2.1).
Let op: Een uitzondering zijn dodelijke ongevallen. Die moet de werkgever altijd telefonisch melden. Welke incidenten je verder binnen een bedrijf laat melden, kun je als bedrijf zelf afspreken.
Stimuleer het melden van ongevallen
De werkgever mag zelf bepalen hoe uitgebreid en door wie hij een arbeidsongeval laat onderzoeken. Ongevallenonderzoek gaat uitgebreid in op de ongevallenanalyse. Ongevallen zijn altijd het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Het gebeurt nog te weinig dat arbeidsongevallen systematisch worden onderzocht op alle mogelijke oorzaken, zoals de omstandigheden (zoals de beveiligingen), de organisatie (zoals de instructie) en het gedrag (zoals de bevoegdheid om een machine te bedienen).
Wijd de oorzaak van een arbeidsongeval niet te snel aan een persoonlijke fout van een medewerker. Dat leidt vaak pas tot een ongeval als ook andere aspecten – zoals de techniek, omgeving en organisatie – hebben gefaald.
Het melden van ongevallen kun je stimuleren met een lerende cultuur: ‘Van fouten kun je leren; het is irrelevant wie ze gemaakt heeft’. Als het melden en registreren van arbeidsongevallen gericht is op het ‘afrekenen van werknemers of leidinggevenden’ remt dit het melden van ongevallen.
Bron: Sdu HSE, AI-01 Arbobeleid par. 9.10
Lees meer
Overheid.nl, Rijksoverheid, Sdu HSE
Dit nieuws is beschikbaar gesteld door Sdu HSE
Sdu HSE vormt een onmisbare bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met arbeidsomstandigheden, arbeidsveiligheid en omgevingsveiligheid. Je vindt in HSE alle informatie in de Arbo-informatiebladen, checklists, actuele regelgeving met toelichting, nieuws en jurisprudentie. Je kunt Sdu HSE direct bestellen in onze webshop. Wil je eerst kennismaken met het product? Vraag dan een demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.