Kankerverwekkende en mutagene (DNA-beschadigende) stoffen kunnen in veel werksituaties voorkomen. Niet alleen in de industrie maar bijvoorbeeld ook in ziekenhuizen en in de bouw. In Nederland wordt één op de vijf werknemers regelmatig blootgesteld aan dit soort stoffen.
Elk jaar enkele duizenden gevallen van kanker
Elk jaar sterven er in Nederland zo’n 3.000 mensen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Kanker is met 2.100 sterfgevallen per jaar de meest voorkomende beroepsziekte. De symptomen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen komen vaak pas jaren later tot uiting. Op dit moment is 80% van de slachtoffers gepensioneerd. De overheid controleert streng op met name het gebruik van CMR stoffen.
SZW lijst van kankerverwekkende stoffen en processen
Tweemaal per jaar publiceert de Inspectie SZW een nieuwe versie van de SZW lijst van kankerverwekkende stoffen en processen via de Staatscourant. Voor deze stoffen geldt een aanvullende registratie- en vervangingsplicht. Wijzigingen in de SZW lijst zijn te herkennen aan het “•” teken. In rubriek 15 van het veiligheidsinformatieblad (VIB) kan men ook achterhalen of een stof voorkomt op de SZW lijst. Is er sprake van een wijziging in het eigen register? Dan geldt vanaf heden de CMR registratie- en vervangingsplicht. Ook is het aan te raden om de leverancier te vragen om een nieuwe versie van het VIB.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.