De SER heeft een handreiking gepubliceerd die helpt bij het groeien in arbeidsveiligheid. Een helpende hand bij het starten, doorgaan en doorgroeien naar een veilig werkende arbeidsorganisatie.
Het voorkomen van arbeidsongevallen
In de handreiking beperken zij arbeidsveiligheid tot het voorkomen van arbeidsongevallen; dat wil zeggen ongevallen op het werk die ontstaan door mechanische, chemische, biologische of fysieke oorzaken. Veiligheid is een belangrijk onderwerp dat iedere werkgever en werknemer aangaat. Iedereen wil tenslotte weer heel thuiskomen.
Doelgroep
De handreiking is met name bedoeld voor MKB-bedrijven. Voor bedrijven met een klein aantal mensen in dienst, maar ook voor middelgrote bedrijven. Er staan praktische richtlijnen in voor het opzetten van een veiligheidsaanpak.
Wat zegt de wet?
Werken brengt risico’s met zich mee. Ieder jaar worden tienduizenden mensen in Nederland getroffen door een arbeidsongeval of beroepsziekte − soms met fatale gevolgen. De Arbowet is erop gericht deze risico’s te minimaliseren en alle werkenden te beschermen tegen onveilige en ongezonde omstandigheden. Die risico’s zijn zeer divers en lopen per sector sterk uiteen. De wet bevat dan ook een breed scala aan richtlijnen en bepalingen. Bijvoorbeeld regels over blootstelling aan gevaarlijke stoffen, licht en geluid, bepalingen over werkdruk, persoonlijke beschermingsmiddelen en nachtdiensten.
Meer weten over arbo, de toepassing van de Arbowet en goede arbeidsomstandigheden? Klik hier
Afbakening
Buiten deze handreiking vallen de gebeurtenissen en situaties die gevolgen hebben voor de gezondheid op langere termijn. Denk aan de gevolgen van langdurige blootstelling aan stoffen. Bijvoorbeeld het ontstaan van gezondheidsproblemen door het langdurig werken met asbest. Ook gaan ze niet in op stress en andere vormen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA), zoals mentale klachten door bijvoorbeeld pesten of discriminatie op de werkvloer. Allemaal belangrijke onderwerpen, maar de focus van deze handreiking ligt op het voorkomen van fysieke arbeidsongevallen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.