HANDHAVING – De Inspectie SZW gaat de komende tijd scherp controleren bij bedrijven die werken met kankerverwekkende stoffen. Dat meldt de inspectiedienst woensdag.
Uit eerdere inspecties blijkt dat bedrijven de gevaren van deze stoffen nog steeds onvoldoende in beeld hebben, aldus ISZW. Ook is het vaak niet duidelijk in welke mate werknemers worden blootgesteld. Het gaat daarbij om CMR-stoffen, zoals chroom-6, formaldehyde of benzeen. CMR-stoffen zijn carcinogene (kankerverwekkende), mutagene en reproductietoxische stoffen. Deze stoffen kunnen kanker veroorzaken, genen beschadigen of schadelijk zijn voor de voortplanting.
Inventariseren
Bedrijven die met gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen werken, moeten deze inventariseren en de mate van blootstelling beoordelen. Alleen dan is het mogelijk om na te gaan welke gezondheidsrisico’s werknemers lopen en welke veiligheidsmaatregelen het beste getroffen kunnen worden. Hoewel bedrijven wel stappen zetten om dit in kaart te brengen, blijkt bij twee derde van de inspecties dat de inventarisatie nog niet goed op orde is. Ook kan twee derde van de bezochte bedrijven niet goed nagaan of werknemers teveel worden blootgesteld aan deze stoffen. Het merendeel van de bedrijven neemt overigens wel maatregelen om blootstelling te beperken. Het accent zou echter verlegd moeten worden van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals kleding of maskers, naar preventieve maatregelen die de bron aanpakken. Het liefst door kankerverwekkende stoffen te vervangen door minder schadelijke stoffen.
Sectoren
Blootstelling aan CMR-stoffen komt op veel verschillende plaatsen voor: bijvoorbeeld in de industrie, de bouwnijverheid, in ziekenhuizen en laboratoria. Maar ook in allerlei andere sectoren en branches kan er sprake zijn van blootstelling door producten waarin kankerverwekkende stoffen verwerkt zijn of processen waarbij deze ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan kwarts- en houtstof, lijmen en uitlaatgassen van dieselmotoren. De komende maanden gaat de Inspectie SZW bij tientallen bedrijven op bezoek om te controleren of werknemers wel voldoende worden beschermd tegen CMR-stoffen.
Bron: Persbericht Inspectie SZW
Meer informatie over handhaving en gebruik kankerverwekkende stoffen in bedrijven?
Ga naar Sdu HSE of vraag een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.