Uit cijfers van de Arbo Unie blijkt dat het aantal verzuimdagen in 2022 ruim dertig procent meer is dan voor corona. De grootste oorzaak van deze stijging is dat mensen langer ziek thuis zitten. In 2019 was het verzuimduur tussen de vier tot acht dagen. Nu ligt dat vijf tot zeven dagen hoger. Daarnaast steeg het aantal ziekmeldingen per week met tien procent. Vooral in de bouw en dienstverlening merken ze de gevolgen. Daar is het aantal verzuimdagen ongeveer 50 procent hoger dan drie jaar geleden.
Dat mensen langer thuisblijven bij ziekte valt vooral te verklaren door corona. Bij een coronabesmetting moeten mensen nog steeds in quarantaine. Daarnaast heeft corona ook een indirect effect op verzuim. Prof. dr. Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen: “Sinds corona is het eigenlijk not done om verkouden op je werk verschijnen. Als je veel moet hoesten of snotteren, kijken mensen je toch raar aan.
Weer naar hun werk bij klachtenvrij
Werknemers gaan pas weer naar hun werk als ze klachtenvrij zijn. ”Ook het personeelstekort speelt een rol volgens Roelen: “Door de krapte op de arbeidsmarkt is de werkdruk de laatste maanden toegenomen. Mensen kunnen er tegenop zien om in een hectische werksetting waar collega’s druk zijn weer te gaan werken en blijven langer thuis.”
Wel een daling van verzuimdagen
De laatste maanden is er wel een daling van verzuimdagen te zien. Na een piek in maart met relatief veel kort verzuim door griep- en corona-epidemie, neemt het aantal ziektedagen af. Die daling is normaal voor het seizoen in aanloop naar de zomer. Uit de cijfers van de Arbo Unie blijkt verder dat long covid geen substantiële rol speelt. Het aantal mensen dat met long covid thuis zit is niet heel groot en groeit niet.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.