De PGS-organisatie gaat een nieuwe richtlijn opstellen voor veilige opslag van lithium-ion-batterijen: PGS 37. Het gebruik van lithium-ion batterijen neemt de laatste jaren sterk toe. Dit brengt gevaren met zich mee. Bij brand kunnen er giftige gassen vrijkomen. Op dit moment is er nog maar weinig wet- en regelgeving voor lithium-ionbatterijen.
Buurtbatterijen
De richtlijn zal gaan over twee onderwerpen:
- hoe je op een veilige manier grote hoeveelheden lithium-ion-batterijen op slaat.
- hoe je op een veilige manier met buurtbatterijen moet omgaan. Buurtbatterijen zijn aan elkaar gekoppelde lithium-ion-batterijen om energie in op te slaan en vervolgens om elektriciteit te leveren.
Andere handleidingen
Het PGS-team dat de PGS-richtlijn gaat schrijven start volgende maand. Verwacht wordt dat het ongeveer anderhalf jaar zal duren voordat het team klaar is. In de tussentijd kunt u de handleidingen raadplegen van de Veiligheidsregio’s Haaglanden en Rotterdam Rijnmond en het LIOGS (zie hieronder). Zij beschrijven hierin hoe u lithium-ion-batterijen veilig kunt opslaan.
Omgevingswet
Als de PGS-richtlijn klaar is, zal de Omgevingswet naar de richtlijn gaan verwijzen. Ook de Arbeidsomstandighedenwetgeving zal naar maatregelen in de PGS 37 gaan verwijzen. De PGS-richtlijn is dan een belangrijk middel om aan de wetgeving te voldoen.
Handreikingen
De genoemde handreikingen zijn te vinden op de website van het IFV:
- Handreiking Elektriciteit Opslag Systemen (EOS > 25kWh Li-ION) (Veiligheidsregio Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond, LIOGS)
- Handreiking Opslag Li-ion energiedragers (accu’s en batterijen) (Veiligheidsregio Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond, LIOGS)
Bron: Gevaarlijke Lading
Lees meer over jurisprudentie rond opslag gevaarlijke stoffen op Sdu HSE of vraag een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.