Arbeidsmigranten kampen door slechte werk- en leefomstandigheden vaak met gezondheidsproblemen, maar ze melden zich niet snel ziek. Onder meer uit angst om hun baan te verliezen blijven mensen lang rondlopen met fysieke en mentale klachten, schetst onderzoeksbureau Pharos in een rapport.
‘We moeten meer doen om duurzame inzetbaarheid te garanderen en ervoor te zorgen dat er straks geen duizenden migranten arbeidsongeschikt zijn’, waarschuwen Pharos-onderzoekers Inge Goorts en Elize Smal, die onderzoek hebben gedaan naar de gezondheid en de toegang tot zorg van deze groep arbeidsmigranten, die veelal laaggeschoold werk doen. ‘Niet of te laat naar de dokter gaan, leidt tot verergering van gezondheidsklachten.’
Fysieke en mentale gezondheidsrisico’s
De arbeidsomstandigheden, zoals lange werkdagen, een slecht werkklimaat en fysiek zwaar werk, zorgen voor grote fysieke gezondheidsrisico’s en hebben impact op de mentale gezondheid. De onzekerheid over wanneer, waar en hoe lang iemand kan werken bijvoorbeeld, geeft veel stress. Door de lange werkdagen en de hoge werkdruk raken mensen uitgeput; er is na het werk ook weinig ruimte voor sociaal contact en ontspanning.
Professionals zien veel stress, psychische klachten, depressie, en mensen die overspannen zijn. Ondanks dat er weinig harde cijfers zijn, zijn er wel signalen dat het middelengebruik (roken, alcohol en drugs) relatief hoog is onder deze groep. De spanningen leiden ook tot huiselijk geweld, aldus Goorts en Smal. Ook de taal vormt een barrière, voor zowel het vinden van informatie als voor het krijgen van toegang tot zorg.
Aanbevelingen
Om de zorg en ondersteuning voor arbeidsmigranten te verbeteren, en daarmee te zorgen voor een betere gezondheid en een duurzame inzetbaarheid, hebben Goorts en Smal zeven aanbevelingen gedaan:
- Stimuleer stakeholders hun verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van gezondheid, en werk aan een integrale aanpak.
- Zet in op preventie.
- Zorg voor goede informatievoorziening en voorlichting
- Stimuleer taal en integratie.
- Werk samen met de mensen zelf en ondersteun organisaties en sleutelpersonen die werken met arbeidsmigranten.
- Vergroot kennis en versterk competenties van (zorg)professionals.
- Investeer in het verbeteren van de communicatie tussen zorgverleners en arbeidsmigranten.
- Stimuleer kennisdeling en bied advies en ondersteuning.
In Nederland wonen en werken naar schatting ruim 375 duizend arbeidsmigranten afkomstig uit Midden- en Oost-Europese landen. Dat blijkt uit cijfers over 2020 van NIDI en CBS.
Lees meer: Pharos
Sdu HSE
In welke bedrijfstak je ook werkt, wij bieden jou alles wat je moet weten om de veiligheid van uw collega’s te verbeteren. Je kunt Sdu HSE direct bestellen in onze webshop. Wil je eerst kennismaken met het product? Vraag dan een demo aan
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.