HANDHAVING – De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft vrijdag 25 november haar jaarplan 2023 en meerjarenplan 2023-2026 gepubliceerd. Er komt een apart programma dat gericht is op procesveiligheid en het voorkomen van gevaarlijke situaties en ongevallen bij Brzo- en ARIE-bedrijven.
Jaarplan
In het jaarplan beschrijft de NLA welke resultaten en effecten ze wil bereiken. Thema’s die in 2023 aan de orde komen, zijn onder meer :
- Arbeidsuitbuiting & Ernstige benadeling.
- Uitzendbureaus.
- Internationaal, Schijnconstructies en.Caonaleving.
- Toezicht SUWI/Toezicht Sociaal Domein.
- PSA, Arbeidsdiscriminatie en Fysieke belasting.
- Blootstelling gevaarlijke stoffen.
- Asbest.
- Procesveiligheid Brzo/ARIE.
- Certifcatie & Marktoezicht.
- Goed werkgeverschap in sectoren en ketens.
- Trends en ontwikkelingen.
Ieder programma heef de opdracht om een specifieke groep risico’s rondom een bepaald thema aan te pakken. Goed werkgeverschap in sectoren en Trends en ontwikkelingen zijn twee nieuwe programma’s. De beschrijvingen van de opdrachten van de programma’s staan in het Meerjarenplan 2023-2026. ‘Het programma trends en ontwikkelingen gaat mogelijke ontwijkgedrag snel onderzoeken, en om te faciliteren dat signaleringen zoals de afgelopen jaren over jonge vloggers, maaltijdbezorging of recentelijk flitsbezorging tot stand blijven komen’, schrijft Inspecteur-generaal Rits de Boer in het voorwoord van het meerjarenplan.
Gevaarlijke stoffen
De meeste programma’s zijn een voortzetting van de al lopende programma’s, zoals die staan beschreven in het Meerjarenplan 2019-2022. Voor 2023 heeft de NLA het programma Bedrijven met gevaarlijke stoffen gesplitst in twee programma’s. Door de nieuwe ARIE-regeling neemt het toezicht op procesveiligheid substantieel toe. Daarom komt er een apart programma dat gericht is op procesveiligheid en het voorkomen van gevaarlijke situaties en ongevallen bij Brzo- en ARIE-bedrijven. Daarnaast is een tweede programma gericht op het beperken van de risico’s rondom blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
Reactief
Naast het actieve werk in de programma’s zal de Inspectie ook reactief werk uitvoeren. Dit gebeurt op basis van signalen, klachten, meldingen of verzoeken van bijvoorbeeld burgers, personeelsvertegenwoordiers of ondernemingsraden, vakbonden, andere organisaties en samenwerkingspartners.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.