Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) heeft een infographic gepubliceerd met algemene cijfers over meldingen van beroepsziekten in 2017. Het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2018’ biedt hierbij een overzicht van het optreden van beroepsziekten en de verspreiding binnen economische sectoren en beroepen in Nederland in 2017.
Burn-out
Door 792 artsen zijn 4619 meldingen van een beroepsziekte gedaan. Net als in de afgelopen drie jaar, worden psychische aandoeningen het meest gemeld, waarbij overspannenheid en burn-out voor driekwart van het aantal aandoeningen zorgt. Procentueel neemt het aantal psychische aandoeningen toe, van 22 procent in 2013 tot 57 procent in 2017. Dit komt vooral door het wegvallen van de meldingen uit de bouw. Bovendien is de toename alleen procentueel, want het absoluut aantal meldingen ligt al een paar jaar tussen 2.600 en 2.700 meldingen, aldus het NCvB.
Risicofactoren
In de top 10 van risicofactoren die weergegeven wordt in de infographic zijn er vijf gerelateerd aan psychische aandoeningen, vier aan aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat en één aan gehooraandoeningen. De vijf genoemde risicofactoren voor psychische aandoeningen – werkinhoud; werkrelaties; werktempo; trauma en taakautonomie – worden bij 91 procent van de psychische aandoeningen als hoofdoorzaak gemeld. Voor aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat is dit 61 procent voor de vier risicofactoren – herhaalde armbewegingen; tillen en dragen; handkracht en duwen en trekken, zo laat de infographic zien.
Rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2018’ (NCvB in opdracht van ministerie van SZW)
Bron: Beroepsziekten.nl
Lees meer over Fysieke belasting en Psychosociale arbeidsbelasting op Sdu HSE -> Onderwerpen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.