BELEID – Naast huisartsen bieden ook sommige werkgevers de griepprik aan. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat werknemers daar weinig gebruik van maken. Volgende week start een campagne voor griepvaccinatie bij medisch personeel onder het motto ‘Haal je #prikkie en #voorkomgriep’. Het ministerie Volksgezondheid wil vooral zorgmedewerkers aansporen de gratis prik op te halen. Maandag heeft minister Bruno Bruins als eerste de griepprik gekregen in het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen om hier aandacht voor te vragen.
Volgens Bruins is het aantal zorgverleners dat de griepprik afgelopen jaar heeft gehaald verdubbeld, ‘maar het is nog niet genoeg’. Afgelopen griepseizoen heeft 24 procent van het zorgpersoneel zich laten inenten. Hij deed maandag een oproep aan alle verpleegkundigen en artsen om zich te laten vaccineren. ‘Iedere extra medewerker die zich laat vaccineren draagt bij aan het tegengaan van de griep’, aldus de minister. Op dit moment laat staatssecretaris Paul Blokhuis een onderzoek doen naar de wenselijkheid en mogelijkheid om de griepvaccinatie voor zorgverleners te verplichten. Hij verwacht de uitkomsten voor het eind van dit jaar.
Huisarts
In 2018 liet 51,3 procent van de mensen die van de huisarts een oproep kregen zich vaccineren tegen de griep. In 2017 lag dat percentage nog op 49,9. Dit is de eerste stijging sinds 2008. Goed nieuws, aldus Blokhuis, die wil dat meer mensen zich laten vaccineren tegen de griep.
Het griepvaccin wordt aangeboden aan mensen die ziek zijn en grote gezondheidsproblemen kunnen krijgen door de griep, en aan 60-plussers. Aangezien het aantal werkende mensen boven 60 jaar de laatste jaren is toegenomen zou een deel van de mensen tussen de 60 en 64 jaar de griepprik bij hun werkgever kunnen halen.
Uit de monitor Vaccinatiegraad Nationaal Programma Grieppreventie 2018 (een onderzoek door Nivel in opdracht van het RIVM) blijkt dat dat niet het geval is. Maar twee procent van de 125 mensen in de leeftijdsgroep van 60-64 jaar gaf aan dat zij de griepvaccinatie op het werk hadden gehaald. Van werknemers tussen de 18 en 59 jaar laat vier procent zich vaccineren via het werk. Bij mensen van 65 jaar en ouder was dit een procent.
Wetgeving
Een werkgever mag een vaccinatie aanbieden maar mag een medewerker niet verplichten om een griepprik te halen. Een werknemer mag een vaccinatie weigeren. Zo leidde het aangekondigde onderzoek door Blokhuis naar verplichte vaccinatie voor verplegend personeel vorig jaar tot veel kritiek.
De Arbowet stelt dat niemand gezondheidsschade mag oplopen in en door het werk voor zover dat te voorkomen is. Het Arbobesluit beschrijft dat de werkgever naast het toepassen van de arbeidshygiënische strategie, altijd vaccinatie moet aanbieden tegen ziekten waar tegen vaccinatie bestaat en waaraan de werknemer wordt en kan worden blootgesteld.
Het Arbobesluit verwijst daarbij naar bijlage VII van het Europese besluit. Hierin staat dat de vaccinatie gratis moet zijn en dat de werknemer op de hoogte moet worden gesteld van de voor- en nadelen van de vaccinatie.
Bron: Rijksoverheid, RIVM, Rijksoverheid
Meer informatie over biologische agentia en vaccineren werknemers? Ga naar Sdu HSE
Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform? Vraag hier een gratis demo aan!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.