ARBEIDSVEILIGHEID – Akkerbouwbedrijf Mansholt en kennis-en adviescentrum voor de bouw en infrastructuur Volandis zijn de Nederlandse inzending voor de European Good Practice Award in november in het Spaanse Bilbao.
Donderdag maakte staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) de winnaars van de Nederland Goede Praktijken Competitie bekend tijdens het Gevaarlijke stoffen Innovatiefestival, georganiseerd door het ministerie van SZW en het Nederlands Focal Point, het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) in Nederland.
Finale
Organisaties die de risico’s in verband met (gevaarlijke) stoffen op het werk actief beheersen kunnen aan de jaarlijkse competitie deelnemen en hun goede praktijk delen. Volandis won dit jaar de finale in de categorie grote bedrijven (>100 werknemers) met een aanpak van dieselmotoremissie op de werkvloer. Mansholt, tevens publiekswinnaar, won in de categorie MKB (<100 werknemers). In samenwerking met Stigas heeft het akkerbouwbedrijf maatregelen genomen tegen stofblootstelling bij het sorteren van aardappelen.
Goede praktijk Volandis
Bij de verbranding van diesel komen gassen en deeltjes vrij: dieselmotoremissie (DME). DME kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Een algeheel geldende grenswaarde ontbreekt echter nog, evenals adequate kennis bij bedrijven. Met het A(rbouw)blad DME, een blad gebaseerd op afspraken tussen werkgevers-en werknemersorganisaties, biedt Volandis een overzicht van de mogelijke maatregelen die kunnen worden genomen, op volgorde van de arbeidshygiënische STOP-strategie. ‘Het feit dat de maatregelen in zowel grote als kleine organisaties en bedrijven toepasbaar zijn en ook gebruikt kunnen worden in andere sectoren motiveert extra om bekendheid te geven aan deze goede praktijk’, aldus de jury.
Goede praktijk Mansholt
In de akkerbouw staan medewerkers bloot aan stof dat aan aardappelen kleeft. Voor een deel gaat het om het kankerverwekkende kwartsstof. Om de gezondheidsschade te minimaliseren heeft Mansholt BV meerdere maatregelen genomen: een aardappel-sorteerinstallatie met een overdruksysteem, een speciale lopende band waarmee het meeste stof verwijderd wordt vóórdat de aardappels in bewerking komen, de inzet van een zuig-veegmachine om de vloeren stofvrij te maken en de toepassing van een grote stofafzuiging. ‘Dit is een voorbeeld van een klein bedrijf dat met beperkte middelen voortdurend werkt aan een gezonde werkomgeving voor zijn medewerkers’, aldus de jury.
Bron: Persbericht ministerie SZW, Nederlands Focal Point
Meer informatie over goede praktijken?
Ga naar Sdu HSE of vraag een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.