BELEID – Een rapport over racisme bij Buitenlandse Zaken (BZ) bevat ‘harde conclusies en pijnlijke voorbeelden, zegt secretaris-generaal Paul Huijts maandag 12 december in een reactie op de uitkomsten van een onderzoek naar de vormen van racisme die binnen het ministerie voorkomen.
Breed verschijnsel
Mede naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten heeft BZ laten onderzoeken welke vormen van racisme binnen de organisatie voorkomen. Het onderzoek maakt duidelijk dat racisme een breed verschijnsel is met uiteenlopende verschijningsvormen: van agressief, direct, openlijk en bewust tot subtiel, indirect, verborgen, onbedoeld of onbewust. Bi-culturele medewerkers en lokaal aangenomen medewerkers van kleur ervaren verschillende vormen van racisme. Zij lopen onder meer aan tegen verbaal geweld, een denigrerende bejegening, cultureel racisme en allerlei beschuldigingen en verdachtmakingen.
Buitengesloten
De medewerkers die hebben meegewerkt aan het onderzoek gaven aan er last van te hebben soms overgeslagen, genegeerd, en buitengesloten te worden. Zij ondervinden racistische grappen en lage verwachtingen en ervaren dat een deel van hun witte collega’s hen ziet als ‘de etnische en culturele ander’ en niet als een volwaardige Nederlander of gelijkwaardige collega. Racisme wordt door veel respondenten als een structureel probleem ervaren. Racisme resulteert onder meer in onzekerheid, stress, boosheid, frustratie, angst, een verminderd(e) motivatie en zelfvertrouwen. Ook neemt het vertrouwen in de organisatie en collega’s af.
Bespreekbaar
Het ministerie wil naar aanleiding van deze resultaten racisme bespreekbaar gaan maken en uitbannen en zo voorkomen dat medewerkers bewust of onbewust racistisch handelen. Dit vraagt een structurele cultuurverandering. BZ wil verder de mogelijkheden verbeteren en vereenvoudigen om incidenten te melden en op te volgen, kijken naar het wervings- en selectieproces en de doorstroom van medewerkers met een biculturele achtergrond.
Migratieachtergrond
In het rapport verwijzen de onderzoekers naar een studie van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) waaruit blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders met een migratieachtergrond discriminatie heeft ervaren. Als ook ervaringen worden meegenomen waarbij mensen twijfelden of er sprake was van discriminatie gaat het om bijna tweederde van de Nederlanders met een migratieachtergrond.
Ministers Hoekstra (BZ) en Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hebben het rapport maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Lees meer: Rijksoverheid
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.