BOUWVEILIGHEID –Bouwend Nederland en vakbonden FNV en CNV hebben een veiligheidsorgaan opgesteld om de veiligheid op de bouwplaats te bevorderen. Dit orgaan, “Bouwspraak”, moet de communicatie op de bouwplaats verbeteren. Bouwspraak is een uitwerking van de cao Bouw.
In de cao zijn afspraken gemaakt om (bijna-) ongelukken door taalproblemen te bestrijden. Afgesproken is dat het beheersen van bouwspraak een voorwaarde is om op een bouwplaats te mogen komen. Werknemers in de bouw- en infrasector moeten de universele taal Bouwspraak leren spreken.
Signalerende gebaren
De taal bestaat uit eenvoudige en herkenbare gebaren waarmee werknemers effectief kunnen communiceren ondanks een eventuele taalbarrière of als er sprake is van veel omgevingslawaai. Spraakverwarring en ruis op de lijn vanwege ronkende machines spelen een cruciale rol bij (bijna-) incidenten. Werknemers dragen gehoorbescherming en Nederlands is niet meer de enige taal op de bouwplaats. Signalerende gebaren zijn bedoeld om elkaar snel en eenvoudig te attenderen op onveilige situaties zoals gebaren voor: Help, Stop, Naar beneden en Naar voren, aldus Bouwend Nederland.
Acht talen
De verschillende (hand)gebaren zijn te vinden op de website www.bouwspraak.nl. De website is in de talen Bulgaars, Duits, Engels, Hongaars, Nederlands, Pools, Roemeens en Turks beschikbaar.
EIB: Groei buitenlandse bouwvakkers vraagt extra inspanning communicatie en veiligheid
ONDERZOEK – In de periode 2015-2017 is het aantal buitenlandse arbeidskrachten op de bouwplaats met ongeveer twintig procent gestegen naar een niveau van ruim veertigduizend. Dat verhoogt de complexiteit op de bouwplaats en vergt extra inspanning van de bouwsector rond communicatie en veiligheid. Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de studie Buitenlandse arbeidskrachten in de bouw die 11 juni is gepubliceerd.Communicatie en veiligheid zijn de belangrijkste aandachtspunten als het gaat om het werken met buitenlandse arbeidskrachten. Problemen rond veiligheid hebben vaak met communicatie te maken, stelt het EIB. Op het moment dat de communicatie verbeterd, verbeterd ook de veiligheid.
Als de groei in dit tempo aanhoudt zullen ongeveer 53 duizend buitenlandse arbeidskrachten actief zijn in 2020 verwacht de EIB.
Bron: Bouwend Nederland, Bouwspraak, EIB
Meer informatie over veilige werkinstructie en veiligheidscommunicatie? Ga naar Sdu HSE
Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform? Vraag hier een gratis demo aan!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.