Gisteren is in Oldenzaal in een paar seconden een huis ingestort door een gasexplosie. Op dat moment waren er vier bewoners en een monteur aanwezig. De brandweer liet weten dat er bij de woning een laadpaal werd geplaatst. Daarbij is een gasleiding geraakt. Of die werkzaamheden in het huis, ernaast of op straat plaatsvonden, kon een woordvoerder niet zeggen. De monteur is in shock naar het ziekenhuis gebracht.
Wanneer je werkt met gas is grote zorgvuldigheid geboden. Wees je bewust van de gevaren en stel je op de hoogte van de werkvoorschriften en beheer. Deze vormen de basis voor jouw veiligheid en gezondheid en die van je collega’s.
Om de risico’s te beheersen, moeten we maatregelen nemen. Te beginnen met bewustwording. Want een moment van onoplettendheid of het onbewust niet opvolgen van de veiligheidsvoorschriften, kan desastreuze gevolgen hebben. Maar wie zich aan de regels houdt én zijn gezonde verstand gebruikt, voorkomt ongevallen.
Risicobeheersing: Wat is een taakrisicoanalyse (TRA)?
Alle werkzaamheden kunnen veilig worden uitgevoerd, ook de risicovolle taken. Als standaardprocedures, voorschriften en werkplekinstructies ontbreken voor deze taken, moet een taakrisicoanalyse (TRA) worden opgesteld. Dit systematische onderzoek is noodzakelijk om een hoog niveau van risicobeheersing te bereiken. Te vaak nemen we in de praktijk aan dat de risico’s wel bekend zijn en veronderstellen we dat de juiste maatregelen wel worden genomen. Uit ongevallenonderzoek blijkt vaak dat risico’s vermijdbaar zijn als deze maar bekend waren bij de werkvoorbereiders, leidinggevenden en werknemers. Communicatie over risico’s en maatregelen met de uitvoerende medewerkers is pas mogelijk na een goede TRA. Dan pas is ook goed toezicht op de (on)veilige uitvoering mogelijk. Beschouw de TRA als een van de laatste manieren om een ongeval te voorkomen.
Hoe maak je een inventarisatie van de risicovolle taken?
Voor een aantal risicovolle taken/werkzaamheden moet een TRA worden gemaakt. De taken waarvoor een TRA noodzakelijk is, hebben een beperkte complexiteit. Het betreft in veel gevallen taken die onderdeel zijn van een geheel van activiteiten van een functie. Functies/activiteiten/projecten bevatten vaak tientallen taken die voor een TRA in aanmerking komen.
Let op: organisaties die het goed willen doen op het gebied van veiligheid stellen TRA’s op bij:
- de taken met mogelijk groot potentieel aan letsel en/of schade;
- de taken waarvan de risico’s onbekend zijn;
- nieuwe of gewijzigde functies en taken, werkmethoden/productieprocessen;
- de aanschaf van nieuwe of wijziging van machines, installaties, gereedschappen en dergelijke;
- de geplande jaarlijkse evaluatie van risicovolle taken;
- eventuele wijziging van wet- en regelgeving.
Om te bepalen of een taak risicovol is en in aanmerking komt voor een TRA, kan ook een risicobepalingshulplijst worden gebruikt. Hiermee is te bepalen of het risico aanwezig is en of het risico wordt beheerst middels een procedure of instructie dan wel dat voor de uitvoering specifieke voorschriften zijn opgesteld. Tevens spelen de werkcondities bij en de complexiteit van de uit te voeren taak een rol. Op basis van de RI&E, de uitgevoerde TRA’s en de registratie van (bijna-)ongevallen en gevaarlijke situaties kan een organisatie een bedrijfsspecifieke risicobepalingshulplijst opstellen. Voorbeelden van risicovolle taken worden genoemd in de paragraaf Welke taken zijn als risicovol aan te merken?
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.