Verschillende landen hebben signaleringssystemen voor beroepsziekten. Het agentschap EU-OSHA heeft 75 systemen uit 26 verschillende landen onderzocht om te achterhalen wat goed werkt en wat minder goed. Signaleringssystemen of ‘sentinel’ systemen zijn volgsystemen die in een vroeg stadium nieuwe combinaties van blootstelling, werkomstandigheden en gezondheidsproblemen kunnen ontdekken.
Conclusies
De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:
- Er zijn verschillende soorten systemen. Sommige zijn gericht op de populatie en anderen op het individu. Enkele systemen kunnen individuele gevallen van mogelijk nieuwe beroepsziekten signaleren. Het Nederlands/Belgische systeem SIGNAAL is daar een van.
- Niet alle beroepsziekten worden goed opgepikt door systemen. Met name psychosociale aandoeningen, bot- en spierziekten en sommige vormen van kanker worden niet altijd gesignaleerd. Ook wordt binnen nieuwe beroepsgroepen, zoals communicatie en IT, nog weinig gesignaleerd.
- Dit onderzoek toont het belang van internationale samenwerking in de signalering van beroepsziekten aan.
- Een optimaal systeem bestaat niet. Verschillende systemen hebben zowel voor- als nadelen. Bij het ontwikkelen van een nieuw systeem is het goed om te leren van de bestaande systemen.
Nederland
In Nederland en België werken we met SIGNAAL: Signalering Nieuwe Arbeidsgerelateerde Aandoeningen Loket. Dit is een online loket waar artsen hun vermoedens over nieuwe verbanden tussen gezondheid en werk kunnen voorleggen aan een panel van beroepsziektespecialisten.
Bron: Beroepsziekten.nl
Lees meer over arbobeleid ter voorkoming van beroepsziekten op Sdu HSE of vraag een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.