In een ideale wereld zijn we ook tijdens ons werk gezond bezig. Toch zitten we in Nederland gemiddeld 10 uur op een werkdag. Daardoor lopen we meer kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Beeldschermwerkers hebben daarnaast ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. Als je elk half uur in beweging bent, is de kans kleiner dat je ziek wordt.
Doe mee met de challenge
Wil je jezelf uitdagen om tijdens je werkdag meer te bewegen? En kun je hierbij wel een duwtje in de rug gebruiken? Meld je dan aan voor de challenge en ontvang van 17 t/m 21 mei oefeningen van het Arboportaal (SZW) om elk halfuur even te bewegen. Het SZW wil met deze campagne het risicobewustzijn vergroten en tipst bieden om meer te bewegen tijdens het werk.
Wat is lichamelijke onderbelasting?
Mensen die weinig bewegen en veel zitten hebben te maken met lichamelijke onderbelasting. Nederland is Europees kampioen zitten. In geen enkel ander land zit zo’n groot gedeelte (32%) van de bevolking meer dan 8,5 uur op een dag. Een belangrijk deel van dit zitten gebeurt op het werk: gemiddeld zitten Nederlandse werknemers 4,4 uur op het werk.
Gevolgen van langdurig zitten
- Vroegtijdig overlijden;
- Een verhoogde kans op verschillende ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden.
Het risico op ziekten en overlijden door langdurig zitten staat los van bewegen in de vrije tijd. Alleen dagelijks intensief sporten werkt preventief, maar is voor de meesten niet haalbaar. Daarom is het van belang om het zitten zelf te verminderen.
Sectoren waarin het meest zittend wordt gewerkt
- ICT
- Zakelijke dienstverlening
- Financiële dienstverlening
- Openbaar bestuur
- Vervoer
Beeldschermwerk
Langdurig zittend werk gaat vaak gepaard met beeldschermwerk. Naast de verhoogde kans op onder andere hart- en vaatziekten door te lang zitten, kan het ook tot andere gezondheidsproblemen leiden: klachten aan armen, nek en schouders (KANS), oogklachten en stress.
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.