De prijs voor de beste werkgerelateerde film op het internationale filmfestival DocLisboa ging naar Yoon van de Portugese filmmakers Pedro Figueiredo Neto en Ricardo Falcão. De aangrijpende documentaire volgt een man op zijn moeizame reis per auto van Portugal naar Senegal, op weg om spullen af te leveren en goederen te verkopen.
Het moeilijke leven van miljoenen arbeidsmigranten
In Yoon zien we Mbaye op een van de regelmatige reizen die hij sinds tien jaar maakt tussen Lissabon en Dakar, de twee plaatsen die hij thuis noemt. Om Senegal, zijn land van herkomst, te bereiken rijdt hij in zijn eentje zo’n 4 000 kilometer in een met koopwaar volgestouwde oude auto. Op zijn reis moet Mbaye verschillende uitdagingen overwinnen en op zijn veiligheid letten terwijl hij zijn weg moet zien te vinden in een wirwar van relaties. De film staat stil bij het moeilijke leven van miljoenen arbeidsmigranten. Weet Mbaye zijn reis te volbrengen?
De filmprijs “Een gezonde werkplek”
De filmprijs “Een gezonde werkplek” (Healthy Workplaces Film Award – HWFA) wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste documentaire over onderwerpen rondom werk. De prijs is bedoeld om de aandacht van het publiek te vestigen op en meer belangstelling te wekken voor onderwerpen in verband met veiligheid en gezondheid op het werk. De winnende film zal er zeker voor zorgen dat Europese burgers over het onderwerp in gesprek gaan en zal filmmakers ongetwijfeld inspireren meer films te maken over de meest uiteenlopende werkomgevingen.
In de editie van 2021 streden negen films om de HWFA. Deze films gaan over verschillende actuele en belangrijke kwesties. Zo volgt Factory to the Workers gedurende vijf jaar de moeilijkheden van werknemers die een gereedschapsfabriek overnemen in Kroatië; Oh Dear Sara gaat over een vrouwenrechtenactiviste en de eerste vrouwelijke taxichauffeur in Afghanistan, die vertelt over hoe ze haar land wil veranderen, terwijl de Spaanse film In Spite of Ourselves laat zien hoe assemblagemedewerkers tot protesten worden gedwongen na een dodelijke explosie bij het op één na grootste petrochemische centrum van Zuid-Europa.
Tijdens het festival is onder de titel Body of Work een speciaal programma over werk georganiseerd. In samenwerking met EU-OSHA nam een aantal regisseurs en producenten van de negen films deel aan een rondetafelgesprek. Zij wisselden praktijken uit en probeerden te begrijpen hoe het cultureel en arbeidsbeleid in verschillende landen van Europa van invloed is op de manier waarop films worden gemaakt en op het leven van de makers.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.