Eerlijk is eerlijk, dit jaar heeft ons flink op de proef gesteld. Vanaf maart speelde COVID-19 de hoofdrol en dat zagen we ook terug op de site van HSE Actueel. Gelukkig kwamen we 2020 met de nieuwste onderzoeksinzichten, verdiepende artikelen en downloads zo goed mogelijk door. Daarom de tien best gelezen artikelen van dit jaar nog eens voor je op een rijtje.
Wat te doen met werkplekken van (mogelijk) besmette werknemers?
Beslissend is of er werkelijk sprake is van de bij COVID-19 bekende klachten én of die zich op het werk hebben voorgedaan. Zolang deze klachten niet aanwezig zijn, vormt noch de werknemer zelf noch zijn werkplek een bron van besmettingsgevaar. Is er wél sprake van klachten, dan is het zaak dat de werknemer thuisblijft tot die ten minste 24 uur over zijn. Lees verder..
Opinie Mondkapjes: regels en toezicht
Er worden hippe stoffen niet-medische handgemaakte mondkapjes verkocht en het internet staat vol met informatie over filters en CE-markeringen. Maar hoe zit het nu met al die mondkapjes? Wat is het verschil? En wie houdt er toezicht op? Lees verder…
Verantwoord aan het werk met een corona protocol
Hoe komen we als samenleving stap voor stap in beweging? Een gezonde samenleving, waarin mensen zich veilig voelen, kunnen ondernemen, onderwijs volgen en zich weer zo vrij mogelijk kunnen bewegen. Daarvoor is het nodig dat we ons allemaal instellen op een lange periode in een anderhalvemetersamenleving. Lees verder…
Nieuw wetsvoorstel maakt eerder stoppen met werken mogelijk
Werknemers kunnen eerder stoppen met werken, doordat fiscale regels rondom regelingen voor vervroegde uittreding en bovenwettelijk verlof worden aangepast. Dit eerste wetgevingspakket uitwerking pensioenakkoord is afgelopen jaar in internetconsultatie gegaan. Lees verder…
Whitepaper: Alcohol en drugs op het werk
Indien je werknemer drugs of alcohol gebruikt op het werk, mag je dan een alcohol en drugstest uitvoeren? Of is ontslag mogelijk? Wat je het beste kunt doen, lees je in ons gratis whitepaper. Je krijgt handige tips en voorbeelden uit de jurisprudentie. Lees verder…
Thuiswerken door Corona: Moet de werkgever een laptop verzorgen?
“Ja”, zegt arbeidsrechtadvocaat Daniël Maats. “De werkgever moet de werknemer in staat stellen dat hij/zij zijn werk kan doen.” Dat betekent dat je bijvoorbeeld een laptop van de zaak moet kunnen gebruiken als dat nodig is, of andere kantoorspullen die nodig zijn voor je werk. Lees verder…
Handreiking RI&E tegen besmetting COVID-19
Om werkgevers en werknemers te helpen is de Handreiking Covid-19 gemaakt. Hiermee hebben deze bedrijven een ‘Oplossingenboek’ van waaruit zij maatregelen kunnen halen die nodig zijn om het risico op corona besmetting te beheersen en die zij in hun Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) kunnen vertalen. Lees verder…
Welke verplichtingen heeft de werkgever bij Corona?
Voor werkgevers is dit een goed moment om nog eens goed na te denken over verzuimprotocollen en preventiemaatregelen. Hoe ga je op het werk om met corona? En hoe moet het werk met jou omgaan? Lees verder…
Poster: Maatregelen tegen verspreiding Coronavirus
U heeft als organisatie ongetwijfeld al een belangrijk deel van de geadviseerde maatregelen genomen. Hierbij nog een extra hulpmiddeltje om uw collega’s te informeren over maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Lees verder…
Opinie Mondkapjes op de werkvloer: We weten het wel. Waarom doen we het dan niet?
In deze uitzonderlijke ‘coronatijden’ is het dragen van een mondkapje nog belangrijker geworden. In deze blog wordt een wetenschappelijke studie behandeld waarin men onderzocht welke psychologische factoren onderliggend zijn aan het wel/niet dragen van een mondkapje onder werknemers die actief zijn in risicovolle sectoren. Lees verder…
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.