Bedrijfsartsen hebben de belangrijke taken om mensen te helpen zo goed mogelijk mee te doen op hun werk. Het UMCG deed onderzoek om inzicht te kunnen geven in belemmerende en positieve factoren voor het behoud van werk bij mensen met chronische nierschade. De resultaten laten zien hoe complex en vaak onvoorspelbaar chronische nierschade is. Dit maakt het werken tijdens de verschillende fasen van de ziekte tot een uitdaging die zowel van patiënten, de werkomgeving als van zorgprofessionals aanpassingen en flexibiliteit vereist. Meer kennis bij bedrijfsartsen over deze specifieke problematiek zou de arbeidsparticipatie helpen.
Aanleiding voor het onderzoek
Chronische nierschade (CNS) wordt gekenmerkt door een breed scala aan symptomen. Naarmate de nierfunctie verslechterd nemen over het algemeen de symptomen toe. Daarnaast gaat CNS vaak gepaard met comorbiditeit. Dit leidt tot verminderde belastbaarheid waardoor patiënten met CNS vaak gedwongen zijn hun dagelijkse activiteiten aan te passen
Werk heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van mensen
Maatschappelijke participatie en deelname aan betaalde arbeid is van belang voor de kwaliteit
van leven. Werk heeft over het algemeen een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid
van mensen. Verlies van werk leidt niet alleen tot verlies van inkomen, maar ook tot verlies van sociale contacten, identiteit en zingeving.
Risico op (langdurig) ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid
Op het gebied van arbeidsparticipatie verkeren patiënten met CNS in een kwetsbare
maatschappelijke positie. Door de aantasting van het werkvermogen lopen patiënten risico op
(langdurig) ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Al in de fase van matig tot ernstig afgenomen
nierfunctie – dus nog voordat nierfunctievervangende therapie noodzakelijk is – lopen patiënten
risico op uitval uit het arbeidsproces
Doel van het onderzoek en onderzoeksvragen
Het doel van het onderzoek, is inzicht krijgen in welke factoren een rol spelen bij duurzame arbeidsparticipatie vanuit het perspectief van mensen met CNS en vanuit het perspectief van (zorg)professionals. Ook heeft het onderzoek het doel om inzicht te krijgen in de persoonlijke beleving en ervaringen van mensen met CNS rondom arbeidsparticipatie.
Lees het onderzoek hier
Een veilige werkomgeving begint bij Sdu HSE
Sdu HSE helpt jouw organisatie het arbo- en veiligheidsbeleid naar een hoger plan te tillen, en daarmee risico’s. Wij kunnen ons voorstellen dat je de voordelen van Sdu HSE voor jouw bedrijf ook wel eens wilt ervaren. Dat komt goed uit, want ons HSE-team staat te popelen om je door dit unieke platform te leiden! Vraag meteen een vrijblijvende en gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.