GEZONDHEID – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze week tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Genève burn-out toegevoegd aan de International Classification of Diseases (ICD-11). Daarmee is burn-out nu officieel erkend als zelfstandige beroepsziekte. Ook dwangmatig seksueel gedrag en online-gokverslaving zijn toegevoegd aan de lijst van gezondheidsproblemen.
Het gevoel van burn-out komt voort uit chronische stress op de werkplek, die onder andere kan leiden tot een negatieve houding ten opzichte van het werk en lagere prestaties, luidt de definitie van de WHO.
De ICD-11 beschrijft 55 duizend ziekten, symptomen en oorzaken van verwondingen. Aan elke aandoening is een eigen code toegewezen. De ICD-11 treedt in werking op 1 januari 2022. Artsen over de hele wereld registreren hun diagnoses vanaf dat moment met de nieuwe codes. Met de nieuwe codes zijn statistieken preciezer samen te stellen en gezondheidstrends te documenteren, aldus de WHO.
Burn-out registratie in Nederland
In Nederland wordt burn-out al geregistreerd als beroepsziekte. In 2017 zijn 1962 meldingen van overspannenheid en burn-out geregistreerd bij de Nationale Registratie van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB, 2018). Dit is ruim 42 procent van het totaal aantal meldingen van beroepsziekten (4619).
Van de 2.639 meldingen van psychische aandoeningen, betrof 74,3 procent een melding voor overspannenheid en burn-out. Ongeveer een kwart van het totaal aantal verzuimdagen houdt verband met psychische klachten, overspannenheid of burn-out (oftewel psychosociale arbeidsbelasting, PSA).
De Arbeidsomstandighedenwet (artikel 9 lid 3) en de Arbeidsomstandighedenregeling (artikel 1.11 lid 1-3) verplicht bedrijfsartsen om een beroepsziekte te melden bij het NCvB, maar dit is alleen voor preventieve doeleinden.
Definitie beroepsziekte NCVB: Een beroepsziekte is een ziekte of aandoening als gevolg van een belasting die in overwegende mate in arbeid of arbeidsomstandigheden heeft plaatsgevonden.
Meer informatie over psychosociale arbeidsbelasting en beroepsziekten? Ga naar Sdu HSE.
Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform?
Vraag hier een gratis demo aan!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.