BELEID – Nieuwe wetgeving moet het verbieden van designerdrugs eenvoudiger maken. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) maakte vrijdag bekend samen met minister Grapperhaus (Justitie) te werken aan een wetsvoorstel. Blokhuis wil verder preventie van drugs uitbreiden naar de werkvloer. ‘Een groep waar we ons nu niet specifiek op richten.’
Het gebruik van drugs nog steeds toeneemt, in het bijzonder onder volwassenen, ‘dit vraagt om extra inzet’, aldus Blokhuis. Zo gebruikt 2,7 procent van volwassenen in 2017 xtc, tegenover 1,9 procent in 2015. Blokhuis start een platform waarin hij met verschillende partijen in gesprek gaat over het tegengaan van de stijging van designerdrugs (drugs die in een laboratorium worden gemaakt).
Werkvloer
Om de stijging van het gebruik van drugs tegen te gaan wil de staatssecretaris nieuwe inzichten bij elkaar brengen om de stijging van het gebruik van drugs tegen te gaan. Bijvoorbeeld gebruikers op de werkvloer. Samen met experts zoals preventiemedewerkers, medewerkers van kennisinstituten en gedragsdeskundigen wil hij het gesprek aan gaan over hoe de inzet op drugspreventie kan worden uitgebreid. In een interview met De Telegraaf verwijst hij naar ‘de beroemde dinsdagdip’. Werknemers die in het weekend xtc hebben gebruikt hebben daar last van, aldus Blokhuis. ‘Op maandag gaat het vaak nog wel, maar op dinsdag krijgen ze de terugslag en zijn ze brak. Je hebt zelfs mensen die in het weekend zoveel drugs naar binnen happen dat ze niet alleen een dinsdagdip hebben, maar ook een woensdag- en een donderdagdip. Werkgevers hebben daaronder te lijden.’
Groepen van stoffen
Blokhuis wil dat het mogelijk wordt niet alleen bepaalde drugs te verbieden, maar ook hele groepen van stoffen die als grondstof daarvoor worden gebruikt. Daarmee kan in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden, ongeacht de samenstelling.
Bron: Persbericht Rijksoverheid, Rijksoverheid
Lees meer over werkgeversbeleid ten aanzien van gebruik van alcohol, drugs en medicijnen (ADM) in de Safety! artikelen op de website Sdu HSE: Gebruik middelen is onzichtbaar probleem en Werkgevers willen kunnen testen op drugs en alchohol (alleen voor abonnees).
Meer informatie over ADM-beleid (alcohol, drugs en medicijnen)? Ga naar Sdu HSE
Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform? Vraag hier een gratis demo aan!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.