BOUWVEILIGHEID – Ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV gaat onderzoek doen naar het instorten van een deel van het dak van het AFAS Stadion in Alkmaar. Dat heeft voetbalclub AZ zondag bekendgemaakt.
Via Twitter heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) maandag laten weten de komende twee weken een verkennend onderzoek te doen. Zo lang het onderzoek loopt, kan de ravage niet opgeruimd worden, liet een woordvoerder van de OVV weten. ’De situatie is nu bevroren.’ Het dak boven de Molenaarstribune kwam zaterdag naar beneden tijdens een storm. Niemand raakte gewond.
Veiligheidsverklaring KNVB
Voetbalbond KNVB stelt veiligheidseisen aan stadions en organisaties van clubs die voetballen in de betaald voetbalcompetities. Clubs krijgen pas een licentie als de veiligheidsverklaring is ingevuld en ondertekend. In de Richtlijn licentie-eisen staat dat auditors van de KNVB jaarlijks een controle uitvoeren. De verantwoordelijk medewerker veiligheidsbeleid van de club moet hierbij aanwezig zijn.
De richtlijn schrijft voor dat de auditor tijdens de controle inzage moet krijgen in alle stukken en verklaringen die de club op grond van de criteria veiligheid/licentie-eisen in bezit moet hebben en toegang tot alle ruimten in het stadion.
De richtlijn schrijft verder voor dat bij tussentijdse wijzigingen in bouw of het gebruik van het stadion de brandweer en de dienst bouw- en woningtoezicht van de betreffende gemeente de wijzigingen moet controleren. In het stadion mag pas een wedstrijd worden gespeeld als de brandweer en de gemeente een goedkeurende verklaring hebben afgegeven.
Fysieke veiligheidsrisico’s
In 2016 heeft het KNVB auditteam Voetbal en Veiligheid de fysieke veiligheidsrisico’s onderzocht. Een voetbalwedstrijd in een stadion, met veel mensen dicht bij elkaar, levert risico’s op voor de fysieke veiligheid, aldus onderzoekers Marco Meesters en Evelien Verberne. Risico’s met betrekking tot fysieke veiligheid zijn: brand, instorting(sgevaar), terroristische aanslag, verdrukking en extreem weer. Het risico “extreem weer” leidde zaterdag in Alkmaar tot het risico “instorting.
Meesters en Verberne constateerden in 2016 dat de frequentie van calamiteiten in stadions laag is, maar dat de impact van dergelijke calamiteiten groot is. Zij adviseren een pool van functionarissen, met veel kennis en ervaring op het gebied van relevante wet- en regelgeving, voetbalveiligheid, stadions en evenementenveiligheid, te creëren die toegerust zijn om keuringen van voetbalstadions te kunnen doen’. Gemeenten kunnen hier dan een beroep op doen voor advies.
Constructieve veiligheid
Controle op de constructieve veiligheid van een stadion is onderdeel van de veiligheidsverklaring die clubs jaarlijks moeten afgeven. Alle bouwwerken (waaronder stadions) moeten voldoen aan de voorschriften voor constructieve veiligheid van bouwwerken die staan in het Bouwbesluit 2012.
Meesters en Verberne concludeerden in 2016 dat het er sterk op lijkt dat de eisen uit het Bouwbesluit niet specifiek genoeg van toepassing zijn op voetbalstadions. ‘De voorschriften uit het Bouwbesluit zijn zo breed dat het specifieke expertise vereist om te bepalen of een stadion aan de eisen voldoet’.
Uit het onderzoek van ingenieursbureau RHDHV moet blijken of de constructie van het AFAS stadion het gewicht van de zonnepanelen kon dragen of dat er fouten zijn gemaakt tijdens de bouw waardoor het stadiondak zaterdag kon instorten.
Bron: AZ, OvV, KNVB, Rijksoverheid
Meer informatie over leren van incidenten? Ga naar Sdu HSE
Heeft u nog geen abonnement op Sdu HSE en bent u nieuwsgierig naar dit online platform? Vraag hier een gratis demo aan!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.