Van de tweehonderd distributiecentra die in 2021 zijn geïnspecteerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie hebben 163 bedrijven (82 procent) één keer of vaker de arboregels overtreden. ‘Dat is erg hoog’, concludeert de inspectiedienst woensdag 3 augustus in de “Projectrapportage Distributiecentra”. Vier op vijf distributiecentra zijn, volgens de Arbeidsinspectie onveilig.
Ernstig
In totaal hebben de inspecteurs 547 overtredingen vastgesteld, waarvan 28 zeer ernstige:
- Bij 20 distributiecentra werden werkzaamheden stilgelegd.
- Bij 108 (54 procent) van de bezochte distributiecentra was het risico van aanrijdingen niet onder controle, 215 overtredingen in totaal.
- Het werk bij 178 van de geïnspecteerde distributiecentra (89 procent) is fysiek belastend.
- 59 procent van deze distributiecentra (105 in totaal) had dat risico niet onderzocht om maatregelen te kunnen nemen.
- Bij 25 procent van de distributiecentra waren de effecten van trillingen bij het rijden op arbeidsmiddelen zoals heftrucks niet onderzocht.
RI&E
De NLA noemt het gebrek aan aandacht voor belangrijke risico’s en het hoge aantal overtredingen opvallend. Een goede borging in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) ontbreekt te vaak en het plan van aanpak wordt niet doorlopend uitgevoerd. Hierdoor worden maatregelen die de werkplek veiliger en gezonder maken niet genomen.
Sdu HSE helpt je bij het opstellen van de RI&E
Wij kunnen ons voorstellen dat je de voordelen van Sdu HSE voor jouw bedrijf ook wel eens wilt ervaren. Dat komt goed uit, want ons HSE-team staat te popelen om je door dit unieke platform te leiden! Vraag meteen een vrijblijvende en gratis demo aan.
Fysieke belasting onbekend en onderschat
Het werk in een distributiecentrum is fysiek zwaar. Orders verzamelen en inpakken gebeurt met de hand, er wordt veel gelopen, getild, gebukt en gewerkt in ongunstige houdingen. Het rijden op heftrucks en andere interne transportmiddelen, zoals een reachtruck of een elektrische pallettruck, veroorzaakt trillingen in het lichaam die schade kunnen opleveren.
Van alle onderzochte distributiecentra werd bij 89 procent werkzaamheden uitgevoerd die fysiek belastend zijn voor werknemers. Bij 59 procent van die distributiecentra was het risico niet goed onderzocht en was er niet nagedacht over maatregelen om de fysieke belasting te verminderen. Er zijn 112 waarschuwingen uitgeschreven om ervoor te zorgen dat de distributiecentra het risico op fysieke belasting nader gaan onderzoeken, hier maatregelen op treffen en deze opnemen in de RI&E. Daarbij zijn vijftig waarschuwingen gegeven om de niveaus van trillingen te laten meten. Ook moeten de werkgevers de maatregelen bekend maken bij de werknemers door het geven van voorlichting en onderricht en moeten ze toezicht te houden.
Arbeidsmigranten
De werkzaamheden waarbij fysieke belasting of aanrijdgevaar voorkomt (die van de orderpickers) worden voornamelijk uitgevoerd door uitzendkrachten, voor het grote deel ook arbeidsmigranten. Zij worden voor korte of onzekere perioden aangenomen en zijn de Nederlandse taal vaak niet machtig. Distributiecentra in Nederland dienen daarom serieus werk te gaan maken van veilig en gezond werk, stelt de NLA.
Werken op hoogte
Distributiecentra maken vaak van de hoogte gebruik om alle producten te kunnen opslaan. Hierdoor zijn er vaak één of meer verdiepingen (entresols) waarop orders verzameld worden. Deze entresols bleken in vier gevallen niet afgeschermd te zijn, waardoor de werknemers van grote hoogte konden vallen. In een enkel geval wel negen meter. De NLA heeft de werkzaamheden op de entresol preventief stilgelegd. Deze mochten pas weer aanvangen als er deugdelijke afscherming geplaatst was. Er hebben zich geen ongevallen voorgedaan.
Verbod op koppelen werkbak aan heftruck
Elfmaal troffen de inspecteurs werkbakken aan die aan een heftruck gekoppeld konden worden. Sinds 1 juli 2020 is het verboden om te werken vanuit een werkbak die gekoppeld is aan een heftruck. Dit verbod bleek nog niet bij alle distributiecentra bekend te zijn. Omdat de inspecteurs een werkbak aantroffen die aan een heftruck gekoppeld kon worden, legden ze het werk stil. Stilleggen houdt in dat met de combinatie werkbak en heftruck niet gewerkt mag worden. De distributiecentra verwijderden vervolgens de werkbak en gebruikten daarna andere arbeidsmiddelen die wél geschikt zijn om de stellingen veilig op hoogte te kunnen bereiken, zoals een bordestrap of een hoogwerker.
Signalen en meldingen
Om online winkelen mogelijk te maken, zijn veel mensen actief. Het aantal distributiecentra in Nederland neemt de laatste jaren sterk toe; in totaal zijn er ruim 9000 distributiecentra. Iets meer dan 3000 daarvan zijn de afgelopen twee decennia opgericht. Deze draaien op werknemers – veelal uitzendkrachten en arbeidsmigranten – die de orders verzamelen en inpakken. Veelal onder tijdsdruk en niet altijd onder veilige en gezonde omstandigheden.
Na eerdere inspectieprojecten waren signalen en meldingen over hoge werkdruk, coronabesmettingen en ongevalsmeldingen voldoende aanleiding voor de Arbeidsinspectie om in 2021 de inspecties voort te zetten. Distributiecentra die door de inspecteurs als zorgelijk gekenmerkt werden en een hoog aantal overtredingen bij de eerste inspectie hadden, worden opnieuw geïnspecteerd. Als dan opnieuw soortgelijke overtredingen worden aangetroffen (recidive), zal de Arbeidsinspectie boeterapporten opstellen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.