Het aantal werkende zestigplussers verdubbelt in 2050. Dat voorspellen het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het eindrapport Verkenning Bevolking 2050.
Het rapport beschrijft de gevolgen van demografische veranderingen voor opleiding, arbeid, zorg en wonen. Zo verwachten NIDI en CBS dat het aandeel van de beroepsbevolking in de totale bevolking alleen zal groeien als de arbeidsdeelname toeneemt, dat de zorgvraag, vooral de vraag naar langdurige zorg, zal toenemen en dat de woningvraag vooral toeneemt door migratie en doordat steeds meer mensen alleen wonen. In het eindrapport heeft het NIDI verschillende scenario’s doorgerekend voor veranderingen in de arbeidsparticipatie en de gezonde levensverwachting.
Beroepsbevolking
De afgelopen vijftien jaar is de arbeidsdeelname van oudere werknemers toegenomen. De gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gaan is gestegen van 60,9 jaar in 2006 naar 65,1 jaar in 2019.
Bij een gemiddelde stijging van de levensverwachting zal de beroepsbevolking met 400 duizend personen groeien, als de arbeidsdeelname van ouderen de komende dertig jaar in hetzelfde tempo stijgt als de toename van de AOW-leeftijd (die is gekoppeld aan de stijging van de levensverwachting).
Bij een sterke stijging van de levensverwachting kan die toename oplopen tot 800 duizend personen. In dat laatste geval verdubbelt het aantal werkende zestigplussers van 0,8 miljoen nu naar 1,6 miljoen in 2050.
Tachtigjarigen
Het aantal mensen van 80 jaar of ouder zal naar verwachting stijgen van ruim 800 duizend in 2021 naar tussen de 1,5 en 2,6 miljoen in 2050. De bevolking van 20 tot 65 jaar zal veel minder sterk groeien of zelfs krimpen. Daardoor zijn er in 2050 op elke tachtigplusser tussen de 4 en 7 mensen van 20 tot 65 jaar, tegen 12 in 2021.
Arbeid
De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek over arbeid zijn:
- De bevolking in de werkzame leeftijden neemt de komende dertig jaar niet toe bij een migratiesaldo van 50 à 60 duizend per jaar. Maar door de stijging van het opleidingsniveau zal de arbeidsdeelname toenemen en de beroepsbevolking met 200 duizend groeien.
- Bij een laag migratiesaldo (10 tot 20 duizend per jaar) krimpt de beroepsbevolking met een half miljoen. Alleen door hogere arbeidsdeelname van ouderen, vrouwen of migranten kan de omvang van de beroepsbevolking dan stabiliseren.
- Bij een hoog migratiesaldo van gemiddeld ruim 90 duizend per jaar in de komende dertig jaar neemt de beroepsbevolking tot 2050 met 900 duizend toe. Tegenover krimp van de beroepsbevolking met een Nederlandse achtergrond met 1,1 miljoen staat dan groei van de beroepsbevolking met een migratieachtergrond van 2 miljoen.
- Het aandeel van de beroepsbevolking in de totale bevolking neemt de komende dertig jaar bij alle migratiescenario’s af. Als de arbeidsdeelname niet verandert, loopt het aandeel terug van 46 procent nu tot 42 procent in 2050. Dit geldt zowel bij lage als bij hoge migratie. Hoge migratie leidt weliswaar tot een grotere beroepsbevolking, maar ook tot meer kinderen als mensen met een migratieachtergrond in Nederland kinderen krijgen.
- Als door hogere arbeidsdeelname van personen met een migratieachtergrond de beroepsbevolking met 300 duizend personen toeneemt, verdubbelt het aandeel van personen met een migratieachtergrond in de beroepsbevolking van 20 procent nu naar 40 procent in 2050.
- Bij een gemiddelde stijging van de levensverwachting zal de beroepsbevolking met 400 duizend personen groeien, als de arbeidsdeelname van ouderen de komende dertig jaar in hetzelfde tempo stijgt als de toename van de AOW-leeftijd (die is gekoppeld aan de stijging van de levensverwachting). Bij een sterke stijging van de levensverwachting kan die toename oplopen tot 800 duizend personen. In dat laatste geval verdubbelt het aantal werkende 60-plussers van 0,8 miljoen nu naar 1,6 miljoen in 2050.
- Als meer vrouwen betaald werk gaan doen én vrouwen meer uren per week gaan werken, heeft dit een even groot effect op de omvang van de beroepsbevolking gemeten in fte’s als een stijging van het gemiddelde jaarlijkse migratiesaldo met zo’n 30 duizend.
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.