Aandachtsgebieden en samenwerking borgen en verbeteren de leefomgeving rondom bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, schrijft staatssecretaris Heijnen (IenW) maandag 13 juni in een brief aan de Tweede Kamer over het moderniseren van de omgevingsveiligheid. Het rapport “Artikel 8 van het Brzo: prikkel tot samenwerking” is als bijlage meegestuurd.
Artikel 8
De concentratie van petrochemische bedrijven in Nederland zorgt voor ‘een cumulatie van risico’s’ voor een groter omgevingsveiligheidsrisico. Uit onderzoeken blijkt dat samenwerking een kans is om onderlinge risico’s binnen chemieclusters te beperken en aantoonbaar veiligheidswinst te behalen. Samenwerking ‘is de sleutel’ voor het beheren en beheersen van onderlinge risico’s, schrijft Heijnen. Informatie-uitwisseling, zoals voorgeschreven in artikel 8 van het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo) is ‘een eerste stap tot samenwerking en veiligheidswinst’.
In het rapport adviseren de onderzoekers van Berenschot en Arcadis het voor bedrijven en overheden duidelijk te maken dat ze veiligheidswinst kunnen halen door beter samen te werken. Artikel 8 kan daarbij helpen. De samenwerking moet in de praktijk geoefend om te leren welke aanpak het meest effectief is. Ook zou de uitvoeringspraktijk verbeterd moeten worden zodat de overheden beter met artikel 8 kunnen sturen op de samenwerking tussen bedrijven.
Aandachtsgebied
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2023 wordt voor de omgevingsveiligheid een modern instrument geïntroduceerd: het aandachtsgebied. Aandachtsgebieden zijn bedoeld om integrale afwegingen bij ruimtelijke plannen transparant te maken. Ze maken inzichtelijk in welk gebied mensen in gebouwen, zonder aanvullende maatregelen, onvoldoende beschermd kunnen zijn bij een incident met gevaarlijke stoffen. Er zijn drie typen aandachtsgebieden: een brand- , explosie-, en gifwolkaandachtsgebied. De aandachtsgebieden worden geregistreerd in het Register externe veiligheidsrisico’s (REV).
Lees meer: Rijksoverheid
Zie voor meer informatie over aandachtsgebieden in de recent gepubliceerde praktijkinformatie Omgevingswet en omgevingsveiligheid op Sdu HSE
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.