De EU moet meer doen om werknemers tegen asbest te beschermen. Dat zegt het Europees Parlement dat maandag een resolutie heeft aangenomen om de toegestane grenswaarde te verlagen.
Asbest veroorzaakt in de EU jaarlijks tussen de 30000 en 90000 doden per jaar. De huidige wetgeving moet geactualiseerd en verschillende soorten asbestvezels geëvalueerd op nadelige gezondheidseffecten. De Europarlementariërs pleiten voor een verlaging van de huidige bindende grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling (OEL) van 0,1 vezels/cm3 naar 0,001 vezels/cm3. Deze grenswaarde is in lijn met het laatste wetenschappelijke advies.
Verplichte screening van gebouwen
Ook het veilig verwijderen van asbest uit oude gebouwen is voor het Europees Parlement urgent omdat voor 2030 35 miljoen gebouwen moeten zijn gerenoveerd. In het kader van “A Renovation Wave for Europe” pleiten de Europarlementariërs voor het verplicht screenen, registreren en verwijderen van asbest voordat eventuele renovatiewerkzaamheden kunnen beginnen.
Wetgeving
Nieuwe wetgevingsvoorstellen moeten zorgen voor de erkenning van beroepsziekten, met inbegrip van alle bekende asbestgerelateerde ziekten en minimumnormen voor de vergoeding van slachtoffers van asbestgerelateerde beroepsziekten. Verplichte screening van gebouwen voor verkoop of verhuur en de invoering van asbestcertificaten voor gebouwen die vóór 2005 zijn gebouwd, zouden ook in een wetgevingsvoorstel moeten worden behandeld, zeggen de Europarlementariërs.
Beroepskanker
Asbest veroorzaakt tussen dertig- en negentigduizend sterfgevallen per jaar in de Europese Unie, voornamelijk door beroepskanker. Tachtig procent van de beroepskankers die in Europa worden erkend, is gerelateerd aan asbest. Asbest is verantwoordelijk voor asbestose, mesothelioom en longkanker, waarbij de laatste de meest voorkomende beroepskanker in de EU is.
Lees meer: EU
Vraag nu een demo aan van HSE en ontdek de voordelen
Bent u in uw werk verantwoordelijk voor de veiligheid van uw collega’s? En wilt u eenvoudig op de hoogte blijven van de laatste inzichten en normen? Gebruik net als uw vakgenoten het meest complete en gebruiksvriendelijke online startpunt voor de HSE-expert: Sdu HSE.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.