Medio 2022 start een Landelijk Expertise Centrum voor Stoffengerelateerde Beroepsziekten (LEC-SB). Het verzamelt kennis en ondersteunt daarmee een nieuwe regeling die erkende slachtoffers voorziet van een eerste financiële tegemoetkoming, zonder dat zij daarmee rechten op schadevergoedingen verspelen.
Kortere route
Het nieuws over de start van het nieuwe LEC-SB staat in het Jaarplan 2022 van de Inspectie SZW, straks Arbeidsinspectie Nederland. In mei 2020 adviseerde de commissie Vergemakkelijking Schadeafhandeling Beroepsziekten (commissie Heerts) om een onafhankelijke arbeidsgeneeskundige organisatie op te richten die kennis bij elkaar brengt over beroepsziekten die te maken hebben met de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Dezelfde commissie vond dat er een tegemoetkomingsregeling moest komen voor slachtoffers. Er is behoefte aan een kortere en snellere route naar erkenning en compensatie. Naar verwachting komen beide adviezen medio 2022 tot uitvoering. De LEC-SB gaat de uitvoering van de nieuwe regeling ondersteunen.
Tegemoetkomingsregeling
Een oud en hardnekkig probleem voor slachtoffers van beroepsziekten is dat zij veel moeite moeten doen om erkend en gecompenseerd te worden, ook al stonden zij bij hun werk duidelijk bloot aan gevaarlijke stoffen en ook al kampen ze met gezondheidsklachten. Bij de FNV heeft dat geleid tot de oprichting van een gespecialiseerd onderdeel dat voor slachtoffers opkomt, het Bureau Beroepsziekten. Dat maakte in 2016 bekend dat het aantal toegekende schadevergoedingen begon op te lopen, net als de toegekende bedragen.
Inmiddels bestaan er tegemoetkomingsregelingen voor slachtoffers van blootstelling aan asbest en oplosmiddelen. Als zij bewezen klachten hebben en ook de blootstelling buiten kijf staat, hebben zij recht op financiële tegemoetkomingen. Procedures tot aansprakelijkstelling, die vaak over veel hogere bedragen gaan, blijven gewoon mogelijk.
De nieuwe Tegemoetkomingsregeling Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB) verbreedt dit principe ook naar slachtoffers van andere stoffengerelateerde beroepsziekten. Het FNV-Bureau Beroepsziekten is blij met die ontwikkeling. Volgens een woordvoerder gaat het om bedragen tot 22 duizend euro, in principe binnen een jaar uit te keren.
Verantwoordelijkheid van bedrijfsartsen
Het waken voor beroepsziekten is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van bedrijfsartsen. Die hebben de plicht om hun verdenkingen van beroepsziekten te melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Op hun bereidheid om dat te doen was lange tijd veel aan te merken, maar na dreigende taal van de Inspectie SZW, de Inspectie Gezondheidszorg en toenmalig SZW-minister Asscher is daar verbetering in gekomen. Het NCvB blijft ook na de komst van het LEC-SB de instantie waar bedrijfsartsen moeten melden.
Ondernemingsraden van bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, doen er goed aan om in hun contacten met bedrijfsartsen en arbodiensten te laten blijken dat dit onderwerp ze ter harte gaat en dat ze de vinger aan de pols houden. Het aangaan, verlengen of verbreken van contracten met artsen en arbodiensten valt onder het instemmingsrecht van art. 27 WOR scales . Ondernemingsraden kunnen dit onderwerp ook aandacht geven in hun contacten met de achterban en met de overal verplichte preventiemedewerker.
Voor meer achtergrond:
Gevaarlijke stoffen en de rol van de OR
Sdu HSE online
Belangrijk werk vraagt om gezaghebbend advies. Bij de steeds complexere veiligheidsvoorschriften en werkmethoden is het goed om te kunnen vertrouwen op een snel, actueel en zorgvuldig onderbouwd advies. Met behulp van Sdu HSE beantwoordt u vragen vanaf de werkvloer en vanuit het management snel en accuraat.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.