Blootstelling aan schadelijke stoffen tijdens het werk gedurende de zwangerschap kan invloed hebben op de foetale ontwikkeling. Doordat steeds meer vrouwen tijdens de reproductieve levensfase werken, neemt de kans toe dat vrouwen tijdens hun werk worden blootgesteld aan mogelijk schadelijke effecten die de ontwikkelende foetus kunnen beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek van Nynke Spinder. Spinder promoveerde in november aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift.
Verstoring van de foetale ontwikkeling
Wereldwijd wordt één op de 33 kinderen geboren met een aangeboren aandoening. Foetale ontwikkeling is een complex proces dat beïnvloed wordt door genetische, epigenetische en omgevingsfactoren. Verstoring van de normale foetale ontwikkeling kan leiden tot aangeboren aandoeningen.
Maternale beroepsmatige blootstellingen aan biologisch stof en (organische) oplosmiddelen vroeg in de zwangerschap komen volgens Spinder relatief vaak voor. Blootstellingen aan deze stoffen lieten een verband zien met schisis, neurale buisdefecten, nier- en urinewegaandoeningen of hartafwijkingen bij het nageslacht. Maternale beroepsmatige blootstellingen aan mineraalstof, chemische bestrijdingsmiddelen en metalen kwamen weliswaar minder voor, maar lieten ook een verband zien met schisis en hartafwijkingen.
RI&E
Spinder stelt dat werkgevers een zorgvuldige risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) moeten uitvoeren om deze blootstellingen te beheersen om zo risico’s op aangeboren afwijkingen te voorkomen.
Daarnaast vind de onderzoekster het van belang dat werkende vrouwen zich laten informeren over de blootstellingen waarmee zij eventueel in aanraking komen op het werk. ‘Een arbeidshygiënist en een bedrijfsarts op de werkvloer is zeer aan te bevelen om informatie in te winnen en of twijfels te bespreken’, zegt Spinder.
Lees hier het onderzoek: RUG
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.