Omdat de ARIE-regeling op een aantal punten moeilijk te handhaven was, is deze herzien en gekoppeld met de Omgevingswet. De Aanvullende Risico- Inventarisatie & -Evaluatie (ARIE) is een regeling in het Arbobesluit voor risicovolle bedrijven die werken met een zodanige hoeveelheid gevaarlijke stoffen dat deze een zwaar ongeval kunnen veroorzaken. Reden voor herziening is dat de regelgeving op een aantal punten op dit moment niet goed handhaafbaar is, met als consequentie dat de veiligheid van de werknemers onvoldoende gewaarborgd kan worden. Met de herziening wordt beoogd dat bedrijven de ARIE beter kunnen naleven en dat de ARIE beter kan worden gehandhaafd, met als doel een beter waarborg voor de veiligheid van de werknemers van de betreffende bedrijven.
In Nederland zijn ongeveer 400 bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken. Als er bij deze bedrijven iets mis gaat, kan de impact voor werknemers en omgeving enorm zijn. Daarom moeten zij specifieke maatregelen nemen om de risico’s van zware ongevallen voor de werknemers, de omwonenden en het milieu te beperken.
Wetgeving
Wanneer er sprake is van risico’s voor mensen binnen en buiten het bedrijf, en voor het milieu, dan valt een bedrijf onder het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 (Brzo 2015). Voor de bedrijven waar het verhoogde risico binnen het terrein van het bedrijf blijft, geldt de Aanvullende risico-inventarisatie en –evaluatie (Arie)
Aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie (Arie)
Bedrijven die minder grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen hanteren, maar waar vergelijkbare risico’s zijn als bij bedrijven die onder het Brzo 2015 vallen, zijn verplicht om periodiek een zogeheten ‘Aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie’ (Arie) uit te voeren.
In het Arbeidsomstandighedenbesluit, zijn de specifieke Arie-regels opgenomen voor de veiligheid van bedrijven met vergelijkbare risico’s als die van bedrijven die onder het Brzo 2015 vallen. Om ook hier zware ongevallen te voorkomen of de gevolgen daarvan zoveel mogelijk te beperken, gelden voor deze bedrijven in grote lijnen dezelfde regels.
De Arie-plichtige bedrijven vallen niet ook onder het Brzo 2015, omdat de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die zij hanteren aanmerkelijk geringer is.
Inwerkingtreding
De herziene ARIE treedt op 1 januari 2023 in werking, en niet op 1 juli 2022, zoals aanvankelijk tijdens de internetconsultatie werd vermeld. Reden van vertraging is dat meerdere zaken zoals toetsen en interne afstemming meer tijd in beslag hebben genomen dan van tevoren ingeschat. Tegelijkertijd met de inwerkingtreding van de ARIE treedt ook de Omgevingswet in werking. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten.
Overgangstermijn
Als een bedrijf momenteel onder de huidige regeling valt, moet deze gewoon momenteel aan de verplichtingen daaraan voldoen. Voor bedrijven die er straks onder komen te vallen, die er nu nog niet onder vallen, wordt een jaar overgangstermijn toegestaan waarin ze de verplichtingen kunnen implementeren. Zie voor meer informatie over de huidige ARIE de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.